IPC GBVB/GVDB – ochtendsessies van dinsdag 5 maart 2024

Op dinsdagochtend stonden de prioriteiten van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid en het gemeenschappelijk veiligheids- en defensie beleid van de EU.

Zeljana Zovko, ondervoorzitster van de Commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement, leidde het debat in. GBVB en GVDB startte in 1993 en het Verdrag van Lissabon leidde een nieuwe fase in met de creatie van de functie van hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de installatie van de Europese Dienst voor Extern Optreden.

Delphine Pronk, voorzitster van het Politiek en Veiligheidscomité van de EU en adjunct politiek directeur van de Europese Dienst voor Extern Optreden, sprak namens Josep Borrell Fontelles, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. De belangrijkste boodschap die ze meegaf was de rol die de nationale parlementen moeten spelen om aan de burger uit te leggen waarom GBVB en GVDB zo belangrijk zijn. Verschillende uitdagingen op internationaal vlak maken dit beleid des te relevanter vandaag de dag. Denken we maar aan de toestand in Rusland, de oorlog in Oekraďne, het conflict in Israël, de uitdagingen van de uitbreiding van de EU, de rol van China, enz.