Herfstzitting van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa

10 - 14/10/2022

De herfstzitting van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PARE) vond plaats van 10 tot en met 14 oktober 2022 in Straatsburg. Namens de Senaat namen de hh. Rik Daems, Fourat Ben Chikha en Bob De Brabandere deel.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak op donderdag de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PARE) toe via een videoconferentie. Daarna volgde een spoeddebat over "De politieke gevolgen van de agressie van de Russische Federatie tegen Oekraïne".

Tijdens de plenaire zitting werden ook toespraken gehouden door de president van Ierland, Michael D. Higgins, en de president van de Zwitserse Confederatie, Ignazio Cassis, alsmede de premier van Albanië, Edi Rama.

De Václav Havel-prijs voor de mensenrechten 2022, die een erkenning is voor buitengewone acties van het maatschappelijk middenveld ter verdediging van de mensenrechten, werd tijdens een speciale ceremonie uitgereikt aan Vladimir Kara-Murza, leider van de Russische oppositie die op dit ogenblik in de gevangenis zit. Mevr. Evgenia Kara-Murza nam de prijs namens haar echtgenoot in ontvangst.

De PARE hield ook actualiteitsdebatten over "militaire vijandelijkheden tussen Azerbeidzjan en Armenië, in het bijzonder aanvallen op burgerlijke nederzettingen en infrastructuur" en over "dreigementen om Pride-evenementen in lidstaten van de Raad van Europa te verbieden".

Daarnaast debatteerde de PARE over verslagen over een Europees perspectief voor de Westelijke Balkan, over de bestrijding van islamofobie of anti-moslim racisme, over discriminatie van vaccins, en over de gevolgen van Brexit voor de mensenrechten op het eiland Ierland. De PARE besprak ook de naleving van de verplichtingen en verbintenissen van Turkije, Hongarije en Roemenië.

Het misbruik van het Schengeninformatiesysteem door staten om politiek gemotiveerde sancties op te leggen, discriminatie van vrouwen in de sport, veilige derde landen voor asielzoekers, maatregelen voor het beheer van illegale migratie bij terugkeer over zee en over land, en de herziening van arbeidsrechten stonden tenslotte ook op de agenda van de PARE.

Speciale pagina van de herfstsessie
De Belgische delegatie in PARE

Fotoreportage

Herfstzitting van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa
Copyright : PACE