5-97

5-97

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 28 MAART 2013 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Mondelinge vragen

Mondelinge vraag van de heer Wilfried Vandaele aan de minister van Financiėn, belast met Ambtenarenzaken over «de herschatting van het kadastraal inkomen» (nr. 5-925)

De voorzitster. - De heer Hendrik Bogaert, staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten, antwoordt.

De heer Wilfried Vandaele (N-VA). - Op 8 maart 2013 stelde het Rekenhof zijn opvolgingsaudit "Herschatting van het kadastraal inkomen van woningen na verbouwing" voor.

Het is een oud zeer dat het kadastraal inkomen verouderd en onrechtvaardig is. De basis waarmee we vandaag nog steeds werken, gaat terug op de huurmarkt van 1 januari 1975. Panden die 30 jaar geleden in "betere wijken" of bloeiende winkelstraten lagen, werden toen op basis van die ligging hoog geschat. Vandaag kunnen de wijken echter verloederd zijn en kan de handelsactiviteit verschoven zijn naar een ander deel van de stad. Niettemin behouden de panden hun kadastraal inkomen van destijds.

Het omgekeerde komt even goed voor. Panden die 30 jaar geleden in een achtergestelde buurt lagen, kunnen vandaag na een opwaardering van de buurt een exclusief karakter hebben en dus veel meer waard zijn.

Het huidige kadastraal inkomen staat in vele gevallen totaal los van de actuele huurwaarde en van de werkelijke waarde van het pand. Dat leidt tot onrechtvaardige toestanden, niet alleen in de onroerende voorheffing. Ook tal van andere systemen zijn op het kadastraal inkomen gebaseerd. Denk maar aan een deel van de personenbelasting, de belasting op leegstand, bouw- en renovatiepremies en zelfs studietoelagen. Ook het Rekenhof wijst er ten overvloede op dat het kadastraal inkomen niet gebaseerd is op de actuele waarde van het gebouw.

Het Rekenhof zegt echter ook dat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie inspanningen zal doen om de gegevens over nieuwe woningen en verbouwingen beter te actualiseren dan vandaag het geval is.

Hoe zal de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie concreet een betere actualisering van de gegevens nastreven? Wat denkt de minister van het idee om het kadaster te laten evolueren van een louter fiscaal instrument naar een onderdeel van het Geografisch Informatiesysteem Vlaanderen, of een aanverwant systeem, om er een interessant instrument van te maken, onder meer voor het ruimtelijk beleid?

De heer Hendrik Bogaert, staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten. - De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie streeft naar een betere actualisering van de kadastrale gegevens door een nauwe samenwerking met de beroepen uit de vastgoedsector. Met de architecten streeft ze naar een systeem van bevestiging van de conformiteit van de uitgevoerde werken met het plan. Met de landmeters worden bepaalde standaarden afgesproken voor de opmaak van de metingen, zodat de gegevens vlotter in het kadastraal plan kunnen worden verwerkt. De vastgoedmakelaars krijgen toegang tot bepaalde databanken om onroerende gegevens te kunnen verifiėren zodat de data eventueel kunnen worden gecorrigeerd als ze niet met de werkelijkheid overeenstemmen. Gegevensuitwisseling wordt cruciaal, nu de rol van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie evolueert van een voornamelijk fiscale rol naar een van beheerder van de patrimoniale documentatie. Daarom werkt de AAPD in uitvoering van het regeerakkoord aan de oprichting van een kruispuntbank patrimoniale informatie, die een platform moet vormen voor samenwerking met de gewesten en andere partners die vragende partij zijn voor onroerende informatie, waarbij het eigendomsrecht van elke authentieke bron die elke partner bezit, gegarandeerd blijft. De schaalvergroting biedt enorme voordelen op diverse maatschappelijke beleidsdomeinen, zoals fiscaliteit, mobiliteit, rechtszekerheid, veiligheid en stedelijke herwaardering. De gewesten worden bij die ontwikkelingen nauw betrokken en er wordt met hen een samenwerkingsakkoord uitgewerkt dat de gegevensuitwisseling moet verankeren.

De heer Wilfried Vandaele (N-VA). - Ik dank de staatssecretaris voor zijn antwoord, dat interessante gegevens bevat. Het is inderdaad belangrijk de gegevens goed actueel te houden. We weten dat het er ook niet eenvoudiger op is geworden. Voor bepaalde werken aan hun huis, moeten mensen geen vergunning meer aanvragen en soms hebben ze zelfs niet eens meer een meldingsplicht. Bepaalde gegevens zijn dan ook niet meer bekend. Nog belangrijker is echter dat we in de toekomst tot een modern kadaster komen, al zal dat volgens mij pas kunnen wanneer die bevoegdheid naar de gewesten is overgedragen.