3-668/1 | 3-668/1 |
6 MEI 2004
Het debat over de splitsing van de archaïsche unitaire kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde komt stilaan in een stroomversnelling, mede ten gevolge van de opstand van de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, die weigeren om de kiezerslijst op te stellen voor de komende Europese verkiezingen. Zij stellen dat zij enkel hun medewerking kunnen verlenen aan de organisatie van de verkiezingen wanneer de ongrondwettelijke kieskring alsnog gesplitst wordt voor 13 juni.
Men kan alleen maar het grootst mogelijke respect opbrengen voor de houding van de burgemeesters, die getuigt van burgerzin.
Enige tijd geleden werd in de Kamer en in de Senaat een wetsvoorstel ingediend dat door de betrokken burgemeesters was opgesteld en een splitsing inhield van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde voor zowel de Kamer-, de Senaats- als de Europese verkiezingen. Ook leden van de Vlaamse meerderheidspartijen hebben dit wetsvoorstel ondertekend. Jammer genoeg werd de hoogdringendheid hiervan niet aanvaard en werden de amendementen die op basis van deze tekst waren opgesteld naar aanleiding van de bespreking van de jongste kieswetten weggestemd.
De meerderheidspartijen willen elk debat over de splitsing uitstellen tot na de verkiezingen en de bespreking ervan wegmoffelen in een zogenaamd « Forum », een communautaire debatronde tussen de partijen van de meerderheid die vanaf deze zomer zal plaatsvinden. Het gevaar is groot dat in dat kader een prijs zal gevraagd worden voor deze splitsing, terwijl zulks totaal onaanvaardbaar zou zijn. De splitsing komt immers neer op het wegwerken van een onrechtvaardige discriminatie en op de uitvoering van een arrest van het Arbitragehof.
Het moge duidelijk zijn dat ondergetekenden het wetsvoorstel van de burgemeesters genegen zijn en graag mee hadden ondertekend (dit werd jammer genoeg niet toegestaan door de indieners). Toch is dit voorstel niet zaligmakend en moet er ook over alternatieven gesproken kunnen worden. Het wetsvoorstel verzekert immers geen aanwezigheid van Vlamingen uit Brussel in het federale parlement en de Vlaamse aanwezigheid in de hoofdstad wordt er niet noodzakelijk door versterkt. Nog beter zou een verticale splitsing zijn, mits in de Brusselse kieskring aan elke taalgroep een gewaarborgd aantal verkozenen wordt toegewezen.
De indieners willen de leden van de meerderheidspartijen voor hun verantwoordelijkheid plaatsen. Het voorwerp van dit wetsvoorstel wordt beperkt tot de Europese verkiezingen. De splitsing van de verkiezingen voor Kamer en Senaat wordt binnen dit bestek niet behandeld. Met dit minimale voorstel kan verzekerd worden dat alvast bij de komende Europese verkiezingen van 13 juni de bestaande discriminatie tussen de Vlaamse en de Franstalige lijsten wordt opgeheven.
Deze wetswijziging zal in ieder geval geen enkele invloed hebben op de verdeling van de Europese parlementsleden. Dit aantal ligt vast op 14 Nederlandstaligen, 9 Franstaligen en één Duitstalige.
Omwille van zijn eenvoud kan de behandeling van dit wetsvoorstel op enkele dagen afgerond zijn.
Het lijkt haast ondenkbaar dat de Vlaamse meerderheidspartijen niet zouden meewerken aan een snelle realisatie van dit voorstel, mede gelet op de grote druk vanwege de burgemeesters en het Vlaams Parlement.
Joris VAN HAUTHEM. Yves BUYSSE. Wim VERREYCKEN. Frank VANHECKE. |
Artikel 1
Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 77 van de Grondwet.
Art. 2
Artikel 9 van de wet van 23 maart 1989 betreffende de verkiezing van het Europees Parlement wordt vervangen als volgt :
« Art. 9. De verkiezing van het Europees Parlement wordt gehouden op basis van de vier volgende kieskringen :
1º de Vlaamse kieskring die de administratieve arrondissementen omvat die tot het Vlaamse Gewest behoren;
2º de Waalse kieskring die de administratieve arrondissementen omvat die tot het Waalse Gewest behoren, met uitzondering van de gemeenten van het Duits taalgebied;
3º de kieskring Brussel die het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad omvat;
4º de Duitstalige kieskring die de gemeenten van het Duits taalgebied omvat. »
Art. 3
In artikel 10 van dezelfde wet worden de volgende wijzigingen aangebracht :
A) in § 1, derde lid, worden de woorden « kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde » vervangen door de woorden « kieskring Brussel »;
B) in § 3, derde lid, vervallen de woorden « de bevolking van het administratief arrondissement Halle-Vilvoorde en ».
Art. 4
In artikel 12 van dezelfde wet worden de volgende wijzigingen aangebracht :
A) in § 3, vijfde lid, worden de woorden « kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde » vervangen door de woorden « kieskring Brussel »;
B) § 4, ingevoegd bij de wet van 16 juli 1993 en vervangen bij de wet van 18 december 1998, wordt opgeheven;
Art. 5
In artikel 21, § 1, van dezelfde wet, vernietigd bij het arrest van het Arbitragehof nr. 26/90 van 14 juli 1990 en opnieuw ingevoegd bij de wet van 16 juli 1993, worden de woorden « kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde » telkens vervangen door de woorden « kieskring Brussel ».
Art. 6
In artikel 23, derde lid, van dezelfde wet, gewijzigd bij de wet van 16 juli 1993, worden de woorden « kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde » vervangen door de woorden « kieskring Brussel ».
Art. 7
In artikel 24 van dezelfde wet, gewijzigd bij de wet van 16 juli 1993 en de koninklijke besluiten van 11 april 1994 en 18 december 1998, worden de woorden « kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde » telkens vervangen door de woorden « kieskring Brussel ».
Art. 8
In artikel 26, § 1, eerste en tweede lid, van dezelfde wet, gewijzigd bij de wet van 16 juli 2003, worden de woorden « kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde » telkens vervangen door de woorden « kieskring Brussel ».
Art. 9
In artikel 34 van dezelfde wet, gewijzigd bij de wetten van 16 juli 1993 en 26 juni 2000, worden de volgende wijzigingen aangebracht :
A) in het eerste lid, worden de woorden « kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde » vervangen door de woorden « kieskring Brussel »;
B) het vierde lid wordt opgeheven.
Art. 10
In artikel 35, tweede lid, van dezelfde wet, vervangen bij de wet van 16 juli 1993, worden de woorden « kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde » vervangen door de woorden « kieskring Brussel ».
Art. 11
In het bij dezelfde wet gevoegde model van stembiljet II. d), worden de woorden « Brussel-Halle-Vilvoorde » vervangen door het woord « Brussel ».
30 april 2004.
Joris VAN HAUTHEM. Yves BUYSSE. Wim VERREYCKEN. Frank VANHECKE. |