2-24

2-24

Belgische Senaat

Parlementaire handelingen

DONDERDAG 20 JANUARI 2000 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Mondelinge vraag van de heer Jan Remans aan de minister van Sociale Zaken en Pensioenen over «de uitbreiding van het gebruik van de SIS-kaart naar andere zorgverleners» (nr. 2-94)

De heer Jan Remans (VLD). - Sedert 1 januari 2000 werken apothekers en ziekenhuizen verplicht met de SIS-kaart. Dit is een groot voordeel voor de informatieverwerking en betekent een enorme vooruitgang voor de verzekerden. De verzekerbaarheid is controleerbaar en gegarandeerd.

Het is de bedoeling dat op termijn ook andere zorgverleners, zoals geneesheren, kinesisten en thuisverpleegkundigen met de SIS-kaart kunnen werken. Vooral voor de zorgverleners die gemachtigd zijn gebruik te maken van de derdebetalersregeling zou het gebruik van de SIS-kaart heel wat voordelen opleveren. Op die manier wordt de administratie immers vereenvoudigd en worden fouten vermeden.

Graag had ik van de minister vernomen wanneer het gebruik van de SIS-kaart naar andere zorgverleners zal worden uitgebreid. Wanneer zal deze operatie zijn afgerond?

Kan het gebruik van de SIS-kaart worden toegelaten voor zorgverleners die zich daarvoor nu reeds vrijwillig kandidaat stellen en die gemachtigd zijn gebruik te maken van de derdebetalersregeling?

De heer Frank Vandenbroucke, minister van Sociale Zaken en Pensioenen. - Vorig jaar werd door het RIZIV een werkgroep "Evaluatie van de invoering van de SIS-kaart" opgericht waarin alle betrokken partners zitting hebben. Tijdens de voorbije vergadering van 17 januari jongstleden is vastgesteld dat het veralgemeend gebruik van de SIS-kaart in apotheken en ziekenhuizen zonder ernstige moeilijkheden verloopt. Zoals vroeger reeds was overeengekomen, is aan de Technische Raad Ziekenhuizen gevraagd een procedure uit te werken om een evaluatie te verkrijgen van de werking en de operationaliteit van het systeem per niveau, dus voor de verzekeringsinstellingen, de ziekenhuizen en de apotheken. Op die manier zal tussen de betrokken partijen een systeem van feedback betreffende de vastgestelde problemen ontstaan.

Tijdens dezelfde vergadering is afgesproken dat de voorwaarden tot het verspreiden van de SAM-kaart, die nodig is om de gegevens van de SIS-kaart te kunnen lezen, bij andere zorgverleners reeds op 3 februari 2000 zal worden besproken. Vervolgens zal het dossier aan het Verzekeringscomité worden bezorgd. We werken dus voort met bekwame spoed.

Uiteraard zal een uitbreiding van het gebruik van de SIS-kaart door andere zorgverleners in samenspraak met de vertegenwoordigers van de betrokken beroepsgroepen verlopen. In eerste instantie zal dit, zoals de heer Remans ook suggereerde, op vrijwillige basis gebeuren. Er wordt ook nagegaan of zulks een reglementaire aanpassing vergt. Het is de bedoeling bij de verruiming vrij snel te werk te gaan.