(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans
De produktie van rundvlees vertegenwoordigt in onze tijd meer dan 50 miljard frank, d.w.z. een vijfde van de totale landbouwproduktie. Die industrie vereist dus dat een belangrijke hoeveelheid aan kapitaal wordt beheerd.
Aangezien de landbouwsector voor ons land van levensbelang is, komt het ons belangrijk voor dat België een interne produktie kan blijven verzekeren, te meer omdat de Belgische produkten volledig gecontroleerd kunnen worden, wat van essentieel belang is in een tijd waarin de kwaliteit van de produktie van rundvlees in de buurlanden opnieuw in het geding komt.
Als men wenst dat de interne produktie in België blijft bestaan, moeten de producenten vanzelfsprekend genoeg inkomen daaruit kunnen verwerven. Wie inkomen zegt, zegt ook winstmarge. Omdat deze met name afhangt van de prijzen die worden gerekend, zou er op dat gebied toch zeker mogen worden opgetreden. Een gewaarborgde minimumprijs voor de producenten, voor de aankoop van karkassen bijvoorbeeld, zou een kwaliteitsproduktie kunnen waarborgen. Zou een minimumprijs kunnen worden overwogen zonder dat dit gevolgen heeft voor de uiteindelijke prijs van het vlees, om de consumptie ervan niet te doen afnemen ? Dit zou een betere verdeling van de inspanningen vergen over de gehele produktielijn.
Het komt ons vreemd voor dat de landbouwers steeds minder betaald worden voor hun produkten, terwijl de prijs van het vlees bij de slager niet vermindert. Kan de geachte minister ons verzekeren dat er over de gehele sector van het rundvlees nergens een monopolie bestaat, een monopolie dat de prijsvorming op de andere niveaus van het produktieproces dwingend zou beïnvloeden ?