Energiepreise - Elektrizität- und Gaspreisen - Senkung - Maßnahmen - andere Energiequellen Energieprijzen - Elektriciteits- en gasprijzen - Verlaging - Maatregelen - Andere energiebronnen
energieprijs
elektrische energie
aardgas
regenereerbare energie
energievoorziening
3/2/2022 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/3/2022) |
24/2/2022 | Antwoord |
Diese Frage betrifft die Energiepreise (föderale Materie), welche die unterschiedlichen Kompetenzen anderer Gemeinschaften und Regionen berühren.
Die föderale Regierung strebt Maßnahmen an, um die Energiepreise zu senken. Häufig ist jedoch meinem Empfinden nach nur die Rede von Elektrizität- und Gaspreisen. Die ländliche Bevölkerung ist jedoch oftmals nicht an ein Gasnetz angeschlossen und heizt somit oftmals mit Heizöl.
Daher erlaube ich mir, Ihnen folgende Fragen zu stellen:
1) Wie wollen Sie konkret gegen die steigenden Energiepreise vorgehen?
2) Werden alle betroffenen Energiequellen miteinbezogen oder nur vereinzelte?
________________
Deze vraag betreft de energieprijzen (federale aangelegenheid), die betrekking hebben op de verschillende bevoegdheden van de gemeenschappen en gewesten.
De federale regering tracht maatregelen te treffen om de energieprijzen te verlagen. Ik heb echter vaak de indruk dat er alleen sprake is van elektriciteits- en gasprijzen. Wie op het platteland woont, beschikt echter vaak niet over een gasaansluiting en verwarmt bijgevolg doorgaans met stookolie.
Daarom ben ik zo vrij u de volgende vragen te stellen:
1) Hoe gaat u concreet optreden tegen de stijgende energieprijzen?
2) Komen alle betrokken energiebronnen aan bod of alleen welbepaalde?
Om het probleem van de stijgende energieprijzen aan te pakken, is al een eerste pakket maatregelen genomen, dat nu wordt aangevuld met een tweede pakket maatregelen.
Dit tweede evenwichtige pakket bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk een verlenging van het uitgebreide sociale tarief voor elektriciteit en gas tot en met 30 juni 2022, een verwarmingspremie van 100 euro en een tijdelijke verlaging van de belasting op de toegevoegde waarde (btw) voor bepaalde leveringen van elektriciteit.
De tijdelijke btw-verlaging waarin het nieuwe pakket maatregelen voorziet, zal van 1 maart 2022 tot en met 30 juni 2022 gelden voor afnemers-natuurlijke personen die houder zijn van een residentieel contract, dat wil zeggen een elektriciteitscontract waarvoor, met het oog op de afsluiting ervan, door de afnemer geen ondernemingsnummer is meegedeeld. Deze maatregel zal in de praktijk worden toegepast op de voorschotfacturen vanaf 1 april 2022, gezien de onoverkomelijke operationele problemen van de elektriciteitsleveranciers die hen beletten deze tariefverlaging reeds vanaf maart 2022 toe te passen. De gefactureerde bedragen zullen evenwel worden gecorrigeerd in de eindafrekening, waarbij het verlaagde btw-tarief zal worden toegepast op de elektriciteit die is verbruikt tijdens de volledige toepassingsperiode van het verlaagde btw-tarief, van 1 maart 2022 tot en met 30 juni 2022.
Deze tijdelijke btw-verlaging heeft tot doel financiële steun toe te kennen aan het grootst mogelijk aantal burgers onder de vorm van een tariefverlaging die ertoe strekt om minstens gedeeltelijk de sterke prijsverhogingen van de energie te compenseren. Het was aldus nodig om een gemeenschappelijk aanknopingspunt te vinden voor het geheel van de huishoudelijke afnemers, i.e. de huisaansluiting op het elektriciteitsdistributienetwerk.
Een verlaging van het btw-tarief is overeenkomstig de Europese reglementering alleen mogelijk voor elektriciteit, gas en stadsverwarming, dat wil zeggen de levering van warmte via warmtenetten. In het kader van een algemeen en niet-discriminerend beleid heeft de regering dus besloten om via de verwarmingspremie alle burgers, dus ook burgers die zich verwarmen met een andere energiebron, zoals stookolie, financieel te ondersteunen.
De regering werkt al aan een meer gerichte oplossing op middellange termijn, gebaseerd op een aanpassing van de accijnzen, om de elektriciteitsfactuur minder afhankelijk te maken van grote prijsstijgingen, zonder daarbij de budgettaire beperkingen waarmee we worden geconfronteerd uit het oog te verliezen.