Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1328

van Alexander Miesen (MR) d.d. 24 augustus 2021

aan de minister van Energie

Energiepreise - Monitoring - Mechanismen Energieprijzen - Monitoring - Mechanismen

energieprijs
prijsbeheersing

Chronologie

24/8/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 23/9/2021)
10/2/2022Antwoord

Vraag nr. 7-1328 d.d. 24 augustus 2021 :

Diese Frage betrifft die Energieversorgung (föderale Materie), welche die unterschiedlichen Kompetenzen anderer Gemeinschaften und Regionen berührt.

auf meine Frage (7-1208) in Bezug auf die Stromversorgung haben Sie mir geantwortet, dass die Energiekosten für die Bevölkerung bezahlbar bleiben müssten und die Föderalregierung dementsprechend Maßnahmen ergreifen werde, um diese Bezahlbarkeit zu garantieren, bzw. zu überwachen.

Nun stelle ich fest, dass sich in der letzten Zeit Unbehagen und Unsicherheit in der Bevölkerung breitmachen aufgrund der steigenden Strompreise. Verfügbarkeit und Bezahlbarkeit der Energie muss auch in Zukunft gewährleistet sein. Deshalb ist ein Monitoring der Energiepreise meines Erachtens notwendig.

Daher erlaube ich mir, Ihnen folgende Fragen zu stellen:

1) Welche konkreten Maßnahmen möchten Sie einsetzen, um die Energiepreise zu monitoren?

2) Ab wann kann mit dem Einsatz dieser Maßnahmen/Tools gerechnet werden?

3) Welche Kriterien werden für das Monitoring angewandt, um von einer «übermäßigen Fluktuation» der Energiepreise zu sprechen?

______________________

Deze vraag betreft de energievoorziening (federale aangelegenheid), die betrekking heeft op de verschillende bevoegdheden van de gemeenschappen en gewesten.

Op mijn vraag (7-1208) over de elektriciteitsvoorziening antwoordde u mij dat de energiekosten voor de bevolking betaalbaar moeten blijven en dat de federale regering dan ook maatregelen zal nemen om die betaalbaarheid te garanderen en te bewaken.

Ik merk nu dat er de laatste tijd onrust en onzekerheid onder de bevolking is ontstaan door de stijgende elektriciteitsprijzen. De beschikbaarheid en betaalbaarheid van energie moet ook in de toekomst gewaarborgd zijn. Daarom denk ik dat het nodig is om de energieprijzen te monitoren.

Daarom ben ik zo vrij u de volgende vragen te stellen:

1) Welke concrete maatregelen zou u willen nemen om de energieprijzen te monitoren?

2) Wanneer kan de toepassing van deze maatregelen/instrumenten worden verwacht?

3) Welke criteria worden voor de monitoring gehanteerd om te spreken van een «buitensporige schommeling» van de energieprijzen?

Antwoord ontvangen op 10 februari 2022 :

1) De Commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (CREG) voorziet een permanente monitoring van de energieprijzen en publiceert hierover regelmatig rapporten.

Voor de meest recente rapporten verwijs ik graag naar:

De elektriciteits- en aardgasprijzen zijn (zeer) hoog, wat is het effect op de afrekeningen van de huishoudens en welke adviezen kunnen hieruit worden afgeleid? (https://www.creg.be/sites/default/files/assets/Publications/Notes/Z2280NL.pdf);

– de maandelijkse opvolging van de energieprijzen en indexatieparameters zoals vermeld op de tariefkaarten van de leveranciers via de «CREG Scan» (https://www.creg.be/nl/cregscan#/);

– de maandelijkse infografieken (https://www.creg.be/nl/consumenten/prijzen-en-tarieven/infografieken);

Semestriële analyse van de evolutie van de energieprijzen in België en de buurlanden – 1ste semester 2021 (https://www.creg.be/sites/default/files/assets/Prices/EvolPrNL.pdf);

– de maandelijkse boordtabel (https://www.creg.be/nl/professionals/marktwerking-en-monitoring/boordtabel).

2) – Zoals blijkt uit het antwoord bij vraag 1) worden de energieprijzen en hun achterliggende componenten van nabij opgevolgd door de CREG.

– De Elektriciteits- en Gaswet voorzien, in respectievelijk hun artikel 20 en artikel 15/10, in de mogelijkheid voor de minister van Economie om maximumprijzen op te leggen.

«Art. 20. § 1. Na advies van de commissie en beraadslaging in Ministerraad kan de federale minister bevoegd voor economie de maximumprijzen vaststellen voor de levering van elektriciteit aan eindafnemers.»

«Art. 15/10. § 1. Na advies van de commissie en beraadslaging in Ministerraad kan de federale minister bevoegd voor economie, maximumprijzen vaststellen voor de levering van aardgas aan eindafnemers en voor het aandeel van de aardgaslevering aan distributiebedrijven.»

3) – De huidige wetgeving en de CREG-monitoring kennen op dit ogenblik het begrip overdreven fluctuatie niet.

– In de afgelopen maanden zijn de prijzen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en aardgas aanzienlijk gestegen en dit komt tot uiting in de prijzen van het aanbod van de energieleveranciers.

Er zijn tal van oorzaken. Op internationaal vlak drijft de grote vraag naar gas in Azië de prijzen daar op, met als rechtstreeks gevolg een verminderd aanbod van liquefied natural gas (LNG) in Europa, waardoor de gasprijzen op de Europese markt stijgen. Ook in Europa is de vraag naar gas groter dan in de andere jaren en blijven de opslagniveaus onder het normale niveau. Onderhoudswerkzaamheden aan bepaalde gasinstallaties tijdens de zomer en diverse incidenten hebben ook tot een vermindering van het aanbod geleid. Tenslotte heeft de stijging van de CO2-prijs in Europa de vraag naar aardgas de laatste maanden doen toenemen (ten koste van steenkool, dat minder concurrentieel is geworden).

In de elektriciteitssector wordt de prijsstijging verklaard door verschillende factoren: een herstel van de economische activiteit, een lage productie van windenergie in de afgelopen maanden als gevolg van de weersomstandigheden, diverse onderhoudswerkzaamheden aan elektriciteitscentrales, en, uiteraard, een toename van de elektriciteitsproductie uit aardgas en steenkool in een context van stijgende gas-, steenkool- en CO2-prijzen. Deze verschillende elementen drijven de prijzen op de Europese markten op. De prijzen in België volgen deze tendens. De hogere prijzen op de groothandelsmarkten zetten de leveranciers er ook toe aan de stijging aan de consumenten door te rekenen.