Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-984

van Ann Brusseel (Open Vld) d.d. 14 juni 2016

aan de minister van Justitie

Geweld jegens holebi's - Orgaan voor de coördinatie en de analyse van de dreiging (OCAD) - Dreigingsanalyse - Overleg bij evenementen - Preventie - Overleg met de Gemeenschappen

Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse
seksuele minderheid
statistiek
geografische spreiding
geweld
discriminatie op grond van seksuele geaardheid
geslachtsverandering
genderidentiteit

Chronologie

14/6/2016Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/7/2016)
2/12/2016Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-983
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-985

Vraag nr. 6-984 d.d. 14 juni 2016 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag betreft gelijke kansen en is aldus een bevoegdheid van de Senaat conform artikel 79 van het Reglement en het betreft tevens een transversale aangelegenheid - Gemeenschappen. Preventie van homofobie verloopt aldus onder meer via het onderwijs en media, wat gemeenschapsaangelegenheden zijn.

De Nederlandse Homobelangenorganisatie COC gaat de politie vragen rekening te houden met homo-evenementen in de dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De oproep volgt na een schietpartij in een gayclub in het Amerikaanse Orlando, op 12 juni 2016, waarbij vijftig doden en zeker drieënvijftig gewonden zijn gevallen.

Gezien de regelmatig terugkerende berichtgeving van homofoob geweld, de ernstige dreiging vanwege bepaalde extremistische fundamentalisten jegens holebi's, en gezien de recente actualiteit in Orlando lijkt extra waakzaamheid meer dan aangewezen.

Graag had ik u dan ook volgende vragen voorgelegd :

1) Kunt u meedelen of er ook bij ons behoefte is aan overleg voor de dreigingsanalyse met de holebiverenigingen en dit zowel voor de specifieke holebi-evenementen als de risico's op aanslagen jegens de holebigemeenschap, met het oog op preventiemaatregelen zoals extra camerabewaking of bijkomende gerichte patrouilles ? Zo neen, waarom niet ? Zo ja, kan dit concreet worden ingevuld naar type overleg en behelst dit tevens extra veiligheidsmaatregelen? Kunnen deze worden toegelicht ?

2) Is er ook in ons land sprake van een toegenomen dreiging jegens de holebi's en zo ja, kan deze worden toegelicht ? Zo neen, hoe verklaart u dit ?

3) Kunt u de meest recente cijfers meedelen van geweld jegens holebi's en kunnen de cijfers worden opgesplitst per stad of provincie ? Is er sprake van een toe- of afname en kan dit cijfermatig worden toegelicht ?

4) Bent u bereid samen te zitten met de Gemeenschappen om preventieve maatregelen te nemen inzake het terugdringen van homofobie ? Kunt u concreet toelichten ?

Antwoord ontvangen op 2 december 2016 :

Na de aanslag in Orlando en uit vrees voor een copycat, nam het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) tijdelijk de meest bekende uitgangsbuurten voor de holebi-gemeenschap in Brussel op in de lijst van « soft targets » die specifieke aandacht verdienden onder het algemene dreigingsniveau 3.

Verder wordt nuttig verwezen naar het antwoord op schriftelijke vraag nr. 6-985 over hetzelfde onderwerp gesteld aan mijn collega de staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, en Wetenschapsbeleid.