Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-919

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 20 april 2016

aan de minister van Justitie

Radicalisering - Strijd - Gevangenen - Begeleiding - Re-integratie in de samenleving - Projecten op het vlak van welzijn - Samenwerking met de Gemeenschappen

extremisme
gedetineerde
jongere
reclassering
institutionele samenwerking
radicalisering

Chronologie

20/4/2016Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 19/5/2016)
23/3/2017Antwoord

Vraag nr. 6-919 d.d. 20 april 2016 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Gevangenissen zijn vaak een bron van radicalisering.Vele jonge gevangenen starten hun criminele carrière pas na een eerste verblijf in de gevangenis. Ons land telt de hoogste recidivisten-cijfers ter wereld. Onze gevangenissen zorgen er geenszins voor dat mensen beter in de samenleving terugkomen.

Justitie is bijgevolg niet de enige die kan instaan voor een goede re-integratie van ex-gedetineerden in onze samenleving. Veel te vaak kijkt men enkel naar Justitie, maar ook de gewesten en gemeenschappen moeten hun rol spelen in het "heropvoeden" of het begeleiden en oriënteren van gevangenen en ex-gedetineerden.

Zo hebben de gemeenschappen een essentiële rol te vervullen in het welzijnsbeleid.

1) Op welke wijze worden de gemeenschappen betrokken bij de begeleiding van ex-gedetineerden binnen de welzijnsaanbod?

2) Wordt er samen met de gemeenschappen voorzien in speciale infosessies en begeleiding? Zo ja, in welke gevangenissen? Zo neen, waarom niet?

3) Is de minister het met me eens dat een goede begeleiding naar de welzijnssector een belangrijke voorwaarde is voor een geslaagde re-integratie in onze samenleving?

4) Worden gedetineerden reeds op het einde van hun gevangenisstraf geholpen in het begeleiden naar het welzijnsaanbod of wordt dit louter overgelaten aan de opvang na de gevangenis? Is hij het met me eens dat er reeds tijdens de detentie belangrijke stappen kunnen en moeten gezet worden naar het aanbod binnen de welzijnssector?

5) Is er binnen Justitie een dienst en is er iemand bezig met het coördineren van deze samenwerking met de gemeenschappen of wordt dit uitsluitend overgelaten aan de goodwill van de verantwoordelijken binnen de respectievelijke gevangenissen?

6) Hoeveel mensen zijn er binnen Justitie bezig met deze uiterst belangrijke problematiek voor een geslaagde re-integratie in de samenleving?

7) Is hij het met me eens dat een goede samenwerking met de welzijnssector en een goede kennis over het welzijnsaanbod een uiterst belangrijk instrument is tegen recidivisme?

Antwoord ontvangen op 23 maart 2017 :

Er wordt verwezen naar het antwoord dat wordt gegeven op vraag nr. 6-915, eveneens gesteld door deze senator.