Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-564

van Ann Brusseel (Open Vld) d.d. 26 maart 2015

aan de minister van Justitie

Geweld tegen vrouwen - Beleid ten aanzien van de slachtoffers - Transparantie - Coördinatie - Actieplatform van de Vierde VN-Wereldvrouwenconferentie van Peking - Toepassing - Informatieverslag van de Senaat nr. 6-97/2 - Opvolging

conferentie VN
positie van de vrouw
geweld
seksueel geweld
slachtoffer
slachtofferhulp
opvolging informatieverslag

Chronologie

26/3/2015Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 30/4/2015)
19/6/2015Rappel
24/9/2015Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-563

Vraag nr. 6-564 d.d. 26 maart 2015 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Hoofstuk III.1. " Geweld tegen vrouwen " van het Informatieverslag betreffende de opvolging van de toepassing van het Actieplatform van de Vierde VN-Wereldvrouwenconferentie van Peking (stuk Senaat nr. 6-97/2) bevat belangrijke beleidssuggesties.

De Senaat beveelt aan dat er een eenvormige coördinatie moet komen tussen de betrokken actoren (politie, gerecht, hulpverleners) in de verschillende types van procedures, de beveiligingsmaatregelen, de registratiesystemen van de gegevens, de optimale bescherming van de slachtoffers en de opvolging en controle van de getroffen maatregel. Er moet een specifiek overlegplatform worden opgericht. Het doel hiervan is een coherente aanpak die voor het slachtoffer transparant is.

Deze vraag betreft gelijke kansen en is aldus een bevoegdheid van de Senaat conform artikel 79 van het reglement en het betreft tevens een transversale aangelegenheid - Gemeenschappen. De vragen zijn rechtstreeks gebaseerd op het unaniem goedgekeurde informatieverslag betreffende de opvolging van de toepassing van het Actieplatform van de Vierde VN-Wereldvrouwenconferentie van Peking (stuk Senaat nr. 6-97/2).

Graag had ik u dan ook volgende vragen voorgelegd :

Hoe zult u deze eenvormige coördinatie bewerkstelligen tussen de verschillende actoren in de verschillende types van procedures, de beveiligingsmaatregelen, de registratiesystemen van de gegevens, de optimale bescherming van de slachtoffers en de opvolging en controle van de getroffen maatregel ? Kunt u de initiatieven, de inhoud en de timing zeer concreet toelichten?

Antwoord ontvangen op 24 september 2015 :

Een interdepartementale werkgroep heeft onder voorzitterschap van het Instituut voor de gelijkheid van de vrouwen en de mannen (IGVM) een ontwerp van Nationaal Actieplan ter bestrijding van gendergerelateerd geweld uitgewerkt. Binnen haar bevoegdheden neemt Justitie uiteraard actief deel aan de besprekingen en uitvoering van dit actieplan, dat nu het voorwerp uitmaakt van de besprekingen in de schoot van de regering.

Dit actieplan en de stuurgroep die de verdere werkzaamheden zal opvolgen en coördineren, vormen wellicht het meest geschikte beleidskader en overlegorgaan om deze taak op zich te nemen.

Voor de verdere uitvoering wordt er verwezen naar mijn collega Elke Sleurs, die binnen de regering bevoegd is voor het Gelijke Kansen beleid.