Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-535

van Ann Brusseel (Open Vld) d.d. 26 maart 2015

aan de minister van Justitie

Geweld tegen vrouwen - Definities van de verschillende vormen van geweld - Eenvormigheid - Actieplatform van de Vierde VN-Wereldvrouwenconferentie van Peking - Toepassing - Informatieverslag van de Senaat nr. 6-97/2 - Opvolging

conferentie VN
positie van de vrouw
vrouw
geweld
seksueel geweld
opvolging informatieverslag

Chronologie

26/3/2015Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 30/4/2015)
19/6/2015Rappel
23/6/2015Antwoord

Vraag nr. 6-535 d.d. 26 maart 2015 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Hoofstuk III.1. " Geweld tegen vrouwen " van het Informatieverslag betreffende de opvolging van de toepassing van het Actieplatform van de Vierde VN-Wereldvrouwenconferentie van Peking (stuk Senaat nr. 6-97/2) bevat belangrijke beleidssuggesties.

De Senaat beveelt aan om tot meer eenvormigheid te komen in de definities over de verschillende vormen van geweld tegen vrouwen en dit met het oog op een correcte registratie en coherente aanpak met een reeks concrete maatregelen op maat van het slachtoffer.

Deze vraag betreft gelijke kansen en is aldus een bevoegdheid van de Senaat conform artikel 79 van het reglement en het betreft tevens een transversale aangelegenheid - Gemeenschappen. De vragen zijn rechtstreeks gebaseerd op het unaniem goedgekeurde informatieverslag betreffende de opvolging van de toepassing van het Actieplatform van de Vierde VN-Wereldvrouwenconferentie van Peking (stuk Senaat nr. 6-97/2).

Graag had ik u dan ook volgende vragen voorgelegd :

Kunt u aangeven hoe u deze aanbeveling zult omzetten in de praktijk, rekening houdend met de verschillende definities van vormen van geweld tegen vrouwen? Kunt u de inhoud en de timing toelichten?

Antwoord ontvangen op 23 juni 2015 :

Het toekomstig meerjarig Nationaal Actieplan (NAP) ter bestrijding van gendergerelateerd geweld 2015-2018 wordt onderhandeld. Terwijl in het NAP 2010-2014 partnergeweld en andere vormen van intrafamiliaal geweld centraal stonden, zal het toepassingsgebied van dit nieuwe NAP uitgebreid worden tot andere vormen van geweld zoals gedwongen huwelijken, eer gerelateerd geweld en genitale verminking bij vrouwen. In het NAP wordt elke soort van geweld afzonderlijk besproken en gecontextualiseerd om specifieke maatregelen voor elk van deze soorten van geweld te overwegen.

Bovendien werden bepaalde specifieke werkgroepen opgericht, zoals een werkgroep over de bestrijding van seksueel geweld.

Ten slotte wordt er in het NAP gepleit voor een multidisciplinaire aanpak met betrekking tot de betrokken actoren en de werkwijze, waarbij overeenstemming wordt bereikt op het stuk van gemeenschappelijke definities van de soorten van geweld.

Voor meer informatie betreffende de inhoud en timing van het NAP, wordt doorverwezen naar de staatssecretaris bevoegd voor het Gelijke Kansenbeleid, mevrouw Elke Sleurs.