Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-480

van Lode Vereeck (Open Vld) d.d. 13 maart 2015

aan de vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Buitenlandse Handel

Werkzoekenden - Actieve beschikbaarheid - Controle - Regelgeving - Federaal normatief kader - Aanpassing

werkloosheidsverzekering
Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening
werkloze
zoeken naar een baan

Chronologie

13/3/2015Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/4/2015)
19/6/2015Rappel
10/1/2019Rappel
23/5/2019Einde zittingsperiode

Vraag nr. 6-480 d.d. 13 maart 2015 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het voorstel van normatief federaal kader inzake de controle op de actieve beschikbaarheid behandelt volgende items :

a) basisprincipes van de actieve beschikbaarheid van de volledig werkloze;

b) basisprincipes van de controle van de actieve beschikbaarheid van de volledig werkloze

c) bepaling van de doelgroep;

d) basisregels van de procedure van controle van de actieve beschikbaarheid:

- hypotheses van vrijstelling en opschorting van de procedure van de controle van actieve beschikbaarheid;

- sancties.

Een eerste voorstel tot aanpassing van het federaal normatief kader inzake de activering van werkzoekenden werd door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) geagendeerd op het College van leidend ambtenaren (CLA) van 10 juli 2014. Een meer uitgewerkt voorstel, dat weliswaar enkel betrekking had op de controle van de actieve beschikbaarheid van werkzoekenden, werd aan de regionale bemiddelingsdiensten (VDAB, Actiris, Forem en ADG) overgemaakt in september 2014.

Volgend op het concrete RVA-voorstel namen de regionale bemiddelingsdiensten het initiatief tot het opstarten van een interregionale werkgroep, teneinde tegen november 2014 te komen tot een gezamenlijke feedback op het voorstel.

Tijdens de interkabinettenwerkgroep (IKW) van 26 januari 2015, in aanwezigheid van de vertegenwoordigers van de regionale bemiddelingsdiensten en de RVA, werd afgesproken om de bespreking van het RVA-voorstel en de gezamenlijk geformuleerde feedback te agenderen op het CLA van 5 februari 2015. Tevens werd beslist om op 11 februari 2015 een nieuwe interkabinettenwerkgroep te laten plaatsvinden. Het bijgewerkte RVA-voorstel, op basis van de uitkomsten van die IKW, zou vervolgens geagendeerd worden op het Beheerscomité van de RVA.

Het feit dat, met het oog op de aanpassing en verfijning van het federaal normatief kader, de regionale bemiddelingsdiensten een gezamenlijke inbreng hebben geformuleerd en actieve beschikbaarheid op het terrein moeten handhaven enerzijds en het gegeven dat deze aanpassing onderwerp is van IKW's, motiveert het transversale karakter van onderhavige vraagstelling.

Ik heb volgende vragen voor de minister :

1) a) Is het College van leidende ambtenaren (CLA) samengekomen op 5 februari 2015 ?

b) Werden op deze samenkomst het RVA-voorstel, samen met de geformuleerde feedback en amendementen van de regionale bemiddelingsdiensten geagendeerd en besproken? Wat zijn de uitkomsten van die bespreking? Met andere woorden, op welke punten werd het oorspronkelijke RVA-voorstel inzake het federaal normatief kader aangepast en welke amendementen van de regionale bemiddelingsdiensten werden weerhouden ?

2) Heeft er op 11 februari 2015 een interkabinettenwerkgroep tussen de kabinetten van de bevoegde gewestelijke ministers en uw kabinet plaatsgevonden ?

a) Zo ja, waren de gewestelijke bemiddelingsdiensten en de RVA opnieuw vertegenwoordigd ?

Welke wijzigingen werden nog aan het RVA-voorstel, zoals besproken en aangepast op het CLA van 5 februari 2015, doorgevoerd ?

Wat zijn de uitkomsten van de verdere besprekingen op het IKW van de bepalingen inzake periodiciteit van de controle en de sancties ?

Over welke items, waarover op het CLA nog geen overeenstemming werd bereikt, werd er tijdens de IKW consensus gevonden ?

b) Zo nee, waarom is de geplande IKW niet kunnen doorgaan op 11 februari 2015 ? Wanneer staat de eerstvolgende samenkomst en bespreking van het RVA-voorstel gepland ?

3) Werden er, volgend op het overleg en het akkoord van de Groep van Tien nog aanpassingen aangebracht aan het voorstel van federaal normatief kader inzake de controle op de actieve beschikbaarheid van werkzoekenden? Zo ja, welke punten werden gewijzigd en in welke zin?

4) Heeft het Beheerscomité van de RVA inmiddels al kennis genomen en goedkeuring gehecht aan het voorstel tot aanpassing van het normatieve kader voor de regelgeving inzake passende betrekking, actief zoekgedrag, administratieve controle en sancties ?

Kan u desgevallend het aangepast normatief federaal kader inzake de controle op de actieve beschikbaarheid van werkzoekenden overmaken en / of waar en wanneer wordt dit nieuw kader publiek gemaakt?