Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-271

van Ann Brusseel (Open Vld) d.d. 4 december 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, belast met Beliris en Federale Culturele Instellingen

Hongarije - Verkrachtingen - Voorlichtingsfilm - Seksisme - Schending van vrouwenrechten

Hongarije
seksueel geweld
bewustmaking van de burgers
positie van de vrouw
rechten van de vrouw

Chronologie

4/12/2014Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2015)
21/4/2015Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-272

Vraag nr. 6-271 d.d. 4 december 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag betreft gelijke kansen en is dus conform artikel 79 van het Reglement een bevoegdheid van de Senaat. Het betreft tevens een transversale aangelegenheid - gemeenschappen.

In een preventiecampagne tegen verkrachting suggereert de Hongaarse politie dat wulpse jonge meisjes zelf om problemen vragen. In een video wordt een meisje gevolgd tijdens een avondje uit. Sterke drank, make-up, geflirt en sexy kleding komen volop in beeld. De film eindigt met een shot van het verkrachte meisje. Het meisje ligt tegen een hek in een verlaten straat. Haar kleding is gescheurd, de rode lippenstift uitgesmeerd over haar gezicht. Ze is verkracht na het avondje stappen. "Je kunt er zelf iets aan doen, je kunt er zelf iets tégen doen", verschijnt als slogan in beeld.

Het filmpje zorgt voor opschudding. Vrouwenorganisaties zijn verbolgen omdat de verantwoordelijkheid voor verkrachting bij vrouwen wordt gelegd. Het filmpje staat niet op zichzelf. Een Hongaarse politieafdeling gaf op de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, op 25 november, een persverklaring waarin ze jonge vrouwen waarschuwt en hen afraadt te flirten.

1) Deelt de minister de scherpe veroordeling van de voorlichtingsfilm en eerdere uitlatingen van de Hongaarse politie door vrouwen-en mensenrechtenorganisaties in Hongarije?

2) Hoe gaat hij zich ervoor inzetten opdat Hongarije in de Europese Unie over de situatie van de vrouwenrechten in dat land aangesproken wordt? Is hij bereid dit onderwerp ter sprake te brengen op de eerstvolgende raad Algemene Zaken? Is hij bereid dit onderwerp aan te kaarten bij de betrokken Eurocommissarissen en/of in bilateraal overleg? Wanneer? Kan hij dat inhoudelijk toelichten? ?

3) Wat is zijn oordeel over de vrouwenrechten in Hongarije? Kan hij aangeven op welke wijze vrouwenrechten in Hongarije momenteel wettelijk gewaarborgd zijn? Hoe verhouden deze rechten zich tot de situatie in de praktijk? Wat zegt dit over de rechtsstaat in dat land?

4) Wat is zijn oordeel over de bescherming van vrouwenrechten in de Europese Unie? Deelt hij de mening dat een waardengemeenschap zoals de Europese Unie een voorvechter moet zijn van het respect voor vrouwenrechten en andere fundamentele rechten en vrijheden? Kan hij aangeven hoe hij dit engagement concreet invult? In hoeverre worden vrouwenrechten en andere fundamentele rechten momenteel in de regelgeving van de EU-landen gerespecteerd? Hoe is de situatie in de praktijk?

Antwoord ontvangen op 21 april 2015 :

1) Ik ben mij terdege bewust van het weinig vrouwvriendelijk karakter van deze campagne en keur af dat hierin de schuld van seksueel geweld bij het gedrag van vrouwen wordt gelegd.

2) Ik wil op dit vlak onderlijnen dat de Europese Raad een algemeen initiatief heeft genomen. België heeft samen met een aantal andere Lidstaten benadrukt dat de Europese Unie een mechanisme moet creëren dat toestaat om sneller te reageren in situaties waarin een duidelijke dreiging van schending van de rechtsstaat in een Lidstaat werd geïdentificeerd. De Europese Commissie heeft in 2014 over dit onderwerp gecommuniceerd. Eind vorig jaar werden hierover ook conclusies goedgekeurd door de Raad Algemene Zaken. Deze conclusies voorzien in de oprichting, binnen de Raad, van een jaarlijkse dialoog over het respect voor de rechtsstaat en in de mogelijkheid van het houden van debatten over thematische kwesties. Ons land heeft een actieve rol gespeeld in de discussies van de Raad met betrekking tot deze conclusies.

3. Vrouwen blijven een kwetsbare groep in de maatschappij, ook in Hongarije. In dit verband kan gewezen worden op de aanbevelingen van het VN-Comité voor de uitbanning van discriminatie tegen vrouwen (ook bekend onder het Engelse acroniem CEDAW) naar aanleiding van het rapport dat Hongarije in 2013 aan CEDAW overmaakte aangaande de tenuitvoerlegging van de CEDAW-Conventie. Deze aanbevelingen van CEDAW aan de Hongaarse regering betreffen onder andere :

– de terbeschikkingstelling van voldoende financiële en andere middelen ter ondersteuning van de institutionele genderinfrastructuur in Hongarije, zoals het Agentschap voor gelijke kansen, de commissaris voor Grondrechten en het bevoegde departement van de Hongaarse administratie ;

– het uitwerken van maatregelen die gericht zijn op a) de bijsturing van stereotypen betreffende de rol van de vrouw in de maatschappij, b) adequate hulp en bescherming voor slachtoffers van seksueel geweld, incl. maatregelen om te voorkomen dat de betrokken vrouwen gestigmatiseerd worden ;

– de uitwerking van een wetgeving die rekening houdt met de verschillende types van geweld tegen vrouwen ;

– de ratificatie van internationale instrumenten, zoals de Conventie van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Inmiddels heeft Hongarije deze conventie ondertekend, maar nog niet geratificeerd ;

maatregelen die bijdragen tot betere kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt, alsook in het politieke en openbare leven.

4) Voor het antwoord op uw laatste vraag verwijs ik naar het antwoord van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs, hiervoor bevoegd en aan wie dezelfde vraag is gesteld.