Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1901

van François Desquesnes (cdH) d.d. 7 juni 2018

aan de minister van Financiën, belast met de Bestrijding van de fiscale fraude

Landbouwinkomsten - Fiscaal regime - Forfaitair stelsel - Aangiften - Aantal - Evolutie -GLB - Premies - Gedeeltelijke belastingvrijstelling - Behoud

landbouwsector
landbouwbedrijfsinkomen
belasting
forfaitaire belasting
officiële statistiek

Chronologie

7/6/2018Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/7/2018)
9/12/2018Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 6-2239

Vraag nr. 6-1901 d.d. 7 juni 2018 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het landbouwbeleid is grotendeels overgedragen aan de Gewesten, maar het specifieke belastingsstelsel voor de landbouwsector blijft een federale bevoegdheid. De rendabiliteit van de landbouw wordt sterk beïnvloed door het fiscaal regime, temeer daar het een specifieke optie bevat voor de primaire productie, namelijk het forfaitair stelsel.

Er werd een nueuw akkoord gesloten tussen de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën en de representatieve landbouworganisaties met betrekking tot de forfaitaire barema's voor de landbouwinkomsten voor 2017.

De schalen zijn bekend en weerspiegelen de in 2017 vastgestelde evoluties. In de vakpers lezen we dat dit leidt tot een stijging van de semi-brutowinst voor melkveehouders en varkenshouders.

1) In hoeveel aangiften wordt geopteerd voor het forfaitair stelsel en wat is de evolutie daarvan in de voorbije vijf jaar ? Hoe evolueert dit cijfer in elk van de drie Gewesten in ons land ?

2) Zullen de gedeeltelijke belastingvrijstellingen behouden blijven voor de premies vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor het komende aanslagjaar ?