Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1824

van Lode Vereeck (Open Vld) d.d. 9 april 2018

aan de staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, en Wetenschapsbeleid, belast met Grote Steden, toegevoegd aan de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken

Ruimtemijnbouw - Space mining - Ambities van België

ruimtevaart
ruimtevaartindustrie
mijn
metaal
ruimteonderzoek

Chronologie

9/4/2018Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/5/2018)
9/12/2018Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 6-2082

Vraag nr. 6-1824 d.d. 9 april 2018 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Mijnbouw in de ruimte is niet langer science fiction. De benodigde technieken om op een asteroïde te landen en materialen terug te brengen, bestaan reeds en zijn beproefd. Er zijn diverse soorten asteroïden die ontgonnen kunnen worden voor de metalen die ze bevatten, zoals het « S-Type » en de « M-klasse ». Zelfs een kleine asteroïde, ter grootte van een huis, kan metalen bevatten met een waarde van miljoenen dollars. Tot op heden werd er reeds 400 kg maangesteente naar de aarde getransporteerd. In de toekomst zal het wellicht mogelijk zijn om kostbare metalen, zoals platina en eventueel water, uit asteroïden te winnen.

Luxemburg lijkt de leiding te nemen in de race naar de ruimtemijnbouw. Reeds in 2016 besloot het Groothertogdom geld uit te trekken voor onderzoek gericht op het ontginnen van asteroïden in de ruimte. In totaal maakte de Luxemburgse regering, onder impuls van de Luxemburgse minister van economie Etienne Schneider, 200 miljoen euro vrij voor de opstart van ruimtevaartprojecten die onder meer op asteroïden grondstoffen zouden ontginnen. Deze financiële stimulans, bestaande uit directe financiering, enerzijds, en steun voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten (O&O-projecten), anderzijds, is slechts één van de elementen waarmee Luxemburg zijn ambities op het vlak van ruimtemijnbouw uit.

Op 13 juli 2017 nam de Luxemburgse Kamer van afgevaardigden, bijna unaniem, een wet aan betreffende het onderzoek naar en het gebruik van grondstoffen uit de ruimte. De wet trad op 1 augustus 2017 in kracht. Hiermee was Luxemburg het eerste Europese land met een rechtskader, waarin het recht op in de ruimte gebaseerde hulpbronnen wordt erkend.

De bevoegdheden inzake wetenschap en innovatie zijn in België grotendeels geregionaliseerd. Het thema van space mining overtreft echter de administratieve én ruimtelijke grenzen in ons land. De verweving van het federale beleidsdomein « Wetenschapsbeleid » en het gewestelijk bevoegdheidsdomein « Onderzoek & Ontwikkeling » in deze materie toont het transversale karakter van onderhavige vraagstelling aan.

Ik heb volgende vragen voor de staatssecretaris :

1) Door nieuwe wetten en subsidies hoopt Luxemburg voorop te lopen in ruimtemijnbouw.

Wat zijn de ambities van België op het vlak van ruimtemijnbouw ?

a) Wordt er met betrekking tot een mogelijke ontginning van asteroïden reeds samengewerkt met andere Europese lidstaten ?

b) Heeft de staatssecretaris reeds contact gehad met Luxemburg om de mogelijkheden van samenwerking op het vlak van ruimtemijnbouw af te toetsen ?

i) Zo nee, waarom niet ?

ii) Plant de staatssecretaris verkennende gesprekken met het Groothertogdom ?

2) Welke rol kunnen de Gewesten hierin volgens de staatssecretaris desgevallend opnemen ?