Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1770

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 2 februari 2018

aan de vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Buitenlandse Handel

Collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's) - Belgisch Staatsblad - Publicatie - Achterstand

collectieve arbeidsovereenkomst
Staatscourant
officiële statistiek

Chronologie

2/2/2018Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/3/2018)
23/4/2018Antwoord

Vraag nr. 6-1770 d.d. 2 februari 2018 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Werk is een gewestelijke materie en bijgevolg betreft deze vraag een transversale bevoegdheid.

1. Hoeveel CAO's wachten momenteel nog op publicatie in het Belgisch Staatsblad?

2. Hoeveel van deze CAO's dateren van 2017?

3. Hoeveel bedraagt de gemiddelde termijn tussen het sluiten van een CAO en de publicatie van de algemeenverbindendverklaring?

4. Wat is het effect van de maatregelen om de CAO's tijdig gepubliceerd te krijgen?

Antwoord ontvangen op 23 april 2018 :

Alvorens te antwoorden op de eigenlijke vragen is het noodzakelijk eraan te herinneren dat krachtens de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO) en de paritaire comités en het uitvoeringsbesluit ervan van 7 november 1969 tot vaststelling van de modaliteiten van neerlegging van de collectieve arbeidsovereenkomsten, de neerlegging, de registratie en de voorbereiding van de koninklijke besluiten tot algemeenverbindendverklaring van de collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten in de paritaire organen, die worden gevormd door de Nationale Arbeidsraad en de paritaire (sub)comités, tot de bevoegdheid behoort van de griffie van de algemene directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de federale overheidsdienst (FOD) Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Deze materie valt dus onder de federale overheid en niet onder geregionaliseerde bevoegdheden.

1) De algemene directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen beschikt over statistische gegevens over de publicatie van de koninklijke besluiten tot algemeenverbindendverklaring van de sectorale CAO's sinds het jaar 1997. Sinds 1997 werden 17 706 sectorale CAO's gesloten, voor dewelke de algemeenverbindendverklaring bij koninklijk besluit werd gevraagd. Van deze 17 706 werden er 16 650 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit is 94 %.

2) Van de overige 1 156 overeenkomsten zijn er 1 042 CAO's die werden gesloten in 2017. Deze 1 042 CAO's bevinden zich in verschillende fases van het proces : een nakende publicatie in het Belgisch Staatsblad (dat wil zeggen met ondertekend koninklijk besluit, verbeterde proef van het Belgisch Staatsblad) ; bij de beleidscel in afwachting van ondertekening ; volledig klaar in afwachting van verzending naar de beleidscel ; getypt worden in afwachting van een juridisch advies ; in procedure van materiële fout (fouten inzake concordantie van de talen in de neergelegde tekst) ; er werd een negatief juridisch advies verkregen (duidelijke onwettigheid) ; in afwachting van dactylografische verwerking (voor de opmaak in koninklijk besluit) en ter controle op het vlak van concordantie van de talen en formele legistiek. Wat betreft die laatste categorie gaat het over overeenkomsten die werden gesloten tijdens de maanden oktober tot december 2017 en die recent werden geregistreerd.

3) Wat de 442 overeenkomsten betreft die werden gesloten in 2017 en die reeds werden gepubliceerd, bedraagt de gemiddelde termijn tussen sluiting en effectieve publicatie in het Belgisch Staatsblad momenteel 166 kalenderdagen. Dit is minder dan zes maanden, de streeftermijn waartoe onze FOD zich had verbonden in de bestuursovereenkomst. Dit cijfer gaat uiteraard evolueren met de publicatie van de resterende overeenkomsten, maar het is de bedoeling om dit cijfer te stabiliseren rond 182 dagen (dit is zes maanden).

4) De statistieken tonen aan dat de gemiddelde publicatietijd van een overeenkomst van jaar tot jaar afneemt. Om dit doel te bereiken maakt de administratie maximaal gebruik van de technische middelen waarover zij beschikt en beoogt zij in de toekomst de creatie van een digitaal portaal voor ontvangst, opslag en verwerking van de overeenkomsten die het nog zou mogelijk maken om de behandelingstijd van de dossiers door de administratie nog te verminderen. Met dit vooruitzicht werd een diepgaande analyse van de procedures uitgevoerd teneinde te anticiperen op deze evoluties en de taken die nutteloos of overtollig geworden zijn te schrappen.