Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1740

van Christophe Lacroix (PS) d.d. 29 december 2017

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Spirulina - Risico’s voor de volksgezondheid - Bijkomend onderzoek - Preventiemaatregelen - Traceerbaarheid - Informatie voor de consument, de gezondheidswerkers en de exploitanten van voedingsketens

Chronologie

29/12/2017 Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 1/2/2018 )
12/3/2018 Antwoord

Vraag nr. 6-1740 d.d. 29 december 2017 : (Vraag gesteld in het Frans)

Spirulina is een microalg die tot de familie van de cyanobacteriën of blauwgroene algen behoort. Ze groeit aan de oppervlakte van zoet en warm water in Afrika, Zuid-Azië en Latijns-Amerika.

Spirulina is rijk aan volwaardige plantaardige eiwitten (55 à 70% van zijn droog gewicht), aminozuren en vetzuren, omega 6, mineralen, oligo-elementen en vitamines, ze bevat ook driemaal meer proteïnes dan rundsvlees en twee keer meer dan soja. Ze wordt vaak gebruikt door sportmensen en veganisten.

Volgens de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco) is het “een ideaal voedingsmiddel voor de toekomst”. Voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het om het “het beste voedingsmiddel voor de mensheid in de XXIe Eeuw”.

In België wordt het verkocht en gebruikt in de vorm van poeder of tabletten, als gewoon voedingsmiddel (alleen of als ingrediënt) of in de vorm van een voedingssupplement.

Deze aangelegenheid valt onder de bevoegdheid van de Senaat want het is een probleem van volksgezondheid, federale materie, met gevolgen voor de deelstaten, meer bepaald op het vlak van preventie.

De Agence nationale française de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail (ANSES) bracht op 4 augustus 2017 advies uit waarin gewezen wordt op negenenveertig ongewenste neveneffecten (spijsverteringsproblemen, allergieën, problemen met de spieren of de lever, enzovoort).

Tien van deze meldingen zijn ernstig genoeg voor een vervolgonderzoek.

ANSES maakte al een geval van allergische reactie bekend (angio-oedeem in het gezicht), dat zich voordeed in 2014 na de inname van spirulina.

ANSES geeft in het communiqué aan dat producten die spirulina bevatten, besmet kunnen zijn met cyanotoxines (microcystines), bacteriën of sporen van metalen (lood, kwik, arseen). Het geeft de consumenten van voedingssuplementen de raad spirulina te kopen bij verkopers die het best gecontroleerd worden door de overheid.

Personen die allergisch zijn of die aan phenylketonurie lijden (een zeldzame erfelijke stofwisselingsaandoening waarbij phenylalanine in het organisme wordt opgestapeld) wordt aangeraden deze algen te mijden.

Belangrijk is dat veganisten (personen die geen dierlijke producten eten: vlees, vis, eieren of melk) weten dat spirulina geen betrouwbare bron is van vitamine B12, want de vitamine B12 die in spirulina zit is meestal inactief.

Nog volgens ANSES bevat 5 gram spirulina per dag (maximale dosis voor bepaalde voedingssupplementen) 7 à 8,5 milligram betacaroteen, terwijl de maximale dagelijks inname 7 milligram is, bovenop de spontane inname.

1) ANSES waarschuwt voor het risico op allergieën, de aanwezigheid van toxines, sporen van lood, arseen, kwik, een teveel aan caroteen. Beschikt u over onderbouwde informatie over deze volksgezondheidskwestie?

Beschikken uw diensten over bijkomende informatie?

2) Welke preventiemaatregelen zijn er, in overleg met uw collega’s van de deelstaten, omtrent de traceerbaarheid van het product, de informatie van de consument, de gezondheidswerkers en de exploitanten van voedingswinkels (gespecialiseerde winkels, grootwarenhuizen)?

Wat is de stand van zaken?

Antwoord ontvangen op 12 maart 2018 :

Tekst nog niet beschikbaar.