Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-146

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 oktober 2014

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

De aanstelling van gerechtspsychiaters

psychiatrie
forensische geneeskunde

Chronologie

23/10/2014Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 27/11/2014)
8/9/2017Rappel
16/11/2018Rappel
17/11/2018Antwoord

Vraag nr. 6-146 d.d. 23 oktober 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In zijn antwoord op een eerdere vraag om uitleg (5-407) stelde de voormalige minister van Justitie dat er momenteel geen vereisten bestaan voor een aanstelling als gerechtspsychiater (buiten het feit psychiater te zijn). Gewoon een aanstelling door het gerecht volstaat.

Hier zou verandering in komen door de wet 21 april 2007 op de internering die onder meer bepaald dat psychiatrische deskundigen door de minister van Volksgezondheid erkend moeten worden. Zij legt de voorwaarden en de procedures voor het verlenen van deze erkenning vast. Deze wet is echter nog steeds niet in werking getreden (ondertussen nog maar eens uitgesteld tot ten minste 2013).

Hierover de volgende vragen:

1) Wat is de stand van zaken met betrekking tot dit dossier? Heeft de minister al een zicht op de voorwaarden en procedures die ze de psychiatrisch deskundigen zal opleggen om in aanmerking te komen voor een erkenning? Kan ze mij hier de inhoud van schetsen?

2) Overweegt de minister hen tot een bijkomende gespecialiseerde forensische opleiding te verplichten, vooraleer ze voor een erkenning in aanmerking kunnen komen? Kan ze haar antwoord duiden?

3) Pleegde ze hierover al overleg met haar collega van Justitie?

4) Voor wanneer voorziet ze de inwerkingtreding van de regels omtrent de voorwaarden en procedures voor de erkenning als gerechtspsychiater?

Antwoord ontvangen op 17 november 2018 :

Voor het psychiatrisch deskundigenonderzoek in het kader van de wet van 5 mei 2014 betreffende de internering van personen, is voorzien dat de (leidend) deskundige moet voldoen aan erkenningsvoorwaarden die door de Koning zullen bepaald worden. Tevens moeten hun rechten en plichten alsook de eventuele sancties bij het niet naleven van de erkenningsvoorwaarden, vastgelegd worden.

De wet van 5 mei 2014 die in werking treedt ten laatste op 1 januari 2016 en die de wet van 21 april 2007 betreffende de internering van personen met een geestesstoornis zal vervangen, bepaalt dat hiertoe een voorstel zal opgemaakt worden door de ministers die Volksgezondheid en Justitie onder hun bevoegdheid hebben. Er is dan ook overleg voorzien met mijn collega van Justitie.

Wat betreft de erkenningsvoorwaarden, nam ik onlangs kennis van een recent advies d.d. 9 oktober 2014 van de Hoge Raad van geneesheren-specialisten en van huisartsen.

De Hoge Raad stelt voor om als erkenningsvoorwaarde te vereisen dat de betrokken leidend deskundige als psychiater een « bijzondere beroepsbekwaamheid in de forensische psychiatrie » behaalde.

Hiervoor formuleert de Hoge Raad erkenningscriteria voor deze bijzondere beroepstitel niveau 3, die enkel als psychiater zou kunnen behaald worden na één tot twee jaar bijkomende specifieke vorming. Er worden wel overgangsmaatregelen voorgesteld waardoor de huidige psychiaters met onmiskenbare kennis en ervaring op korte termijn erkend zouden kunnen worden.

Gezien dit advies pas heel recent geformuleerd werd, zal ik in eerste instantie de meerwaarde en praktische implicaties van dit voorstel evalueren en uiteraard overleg plegen met de minister van Justitie.