Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1375

van Ann Brusseel (Open Vld) d.d. 14 april 2017

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, belast met Beliris en Federale Culturele Instellingen

Tsjetsjenië - Schending mensenrechten - Holebi's - Protest

Rusland
kwestie Tsjetsjenië
rechten van de mens
seksuele minderheid
foltering

Chronologie

14/4/2017Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/5/2017)
23/5/2019Einde zittingsperiode

Vraag nr. 6-1375 d.d. 14 april 2017 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Eerder deze week schreef Novaja Gazeta dat wel honderd holebi's gevangen zitten in Tsjetsjeense gevangenissen. De krant stelt onder andere dat holebi's er worden mishandeld en gemarteld en dat er al drie personen zijn overleden. Novaja Gazeta is een onafhankelijke krant, in tegenstelling tot veel andere Russische media die in handen van de autoriteiten zijn.

Het Russisch LGBT-Netwerk, International Crisis Group en Human Rights Watch bevestigen onafhankelijk van elkaar de berichtgeving vanwege Navaja Gazeta.

Tsjetsjenië is een autonome republiek binnen Rusland die bekend staat als uiterst conservatief. Al meer dan tien jaar zwaait Ramzan Kadyrov met de steun van de Russische president Vladimir Poetin de plak als autoritaire leider. Hij tolereert geen enkele vorm van dissidentie en noemde prostitutie, drugs en homoseksualiteit eerder "het vergif van onze tijd". Een woordvoerder van Kadyrov stelt dat het over "absolute leugens en desinformatie" gaat en ontkent in een adem dat überhaupt homoseksuele mannen in Tsjetsjenië wonen. "Je kan mensen die niet in onze republiek wonen niet vervolgen en vasthouden", zegt hij aan het persagentschap Interfax. "Als ze al zouden bestaan, zouden de autoriteiten zich sowieso niet met hen moeten bezighouden omdat hun familieleden hen ergens heen zouden sturen waarvan iemand niet terugkeert.".

Deze vraag betreft een transversale aangelegenheid - Gemeenschappen. Preventie van homofobie verloopt aldus onder meer via het onderwijs en media, wat gemeenschapsaangelegenheden zijn. Ik verwijs tevens naar het Interfederaal Actieplan tegen homofoob en transfoob geweld. Sinds de Sint-Michielsakkoorden van 1993 zijn de Gemeenschappen ook bevoegd voor de buitenlandse aspecten van hun bevoegdheidsdomeinen, volgens het principe in foro interno, in foro externo. Daarnaast betreft het tevens gelijke kansen en non-discriminatie wat eveneens een transversale Gemeenschapsaangelegenheid is.

Graag had ik u dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Hoe reageert de minister op het systematisch opsluiten en folteren van holebi's in Tsjetsjenië en is hij het met me eens dat dit een internationale schending van de mensenrechten is? Zo neen, waarom niet en kan hij dit toelichten? Zo ja, kan hij aangeven welke de volgende stappen dan zijn?

2) Is de minister bereid te overleggen met de Gemeenschappen om aldus een gezamenlijk standpunt naar buiten te brengen? Kan hij dit toelichten?

3) Is de Minister bereid op korte termijn de Russische ambassadeur hieromtrent te ontbieden? Zo neen, waarom niet?

4) Kan de minister aangeven welke concrete stappen hij zal nemen op respectievelijk het Europees niveau en het niveau van de Verenigde Naties om deze wantoestanden in Tsjetsjenië stop te zetten?