Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1321

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 16 maart 2017

aan de minister van Justitie

Gevangenissen - Druggebruik - Cijfers - Maatregelen

strafgevangenis
gedetineerde
drugverslaving
verdovend middel
handel in verdovende middelen
officiële statistiek

Chronologie

16/3/2017Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 20/4/2017)
24/10/2017Antwoord

Vraag nr. 6-1321 d.d. 16 maart 2017 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Verschillende aspecten van Justitie werden overgedragen naar de deelstaten en bijgevolg betreft deze vraag een transversale aangelegenheid.

Steeds meer gedetineerden gebruiken drugs binnen de gevangenismuren. Een aantal gedetineerden zegt zelfs voor het eerst drugs te hebben genomen in de gevangenis.

1) Hoeveel gevangenen werden de voorbije vijf jaar op jaarbasis betrapt op het gebruik van drugs, opgesplitst per gevangenis ?

2) Hoeveel gevangenen werden de voorbije vijf jaar op jaarbasis betrapt op het dealen van drugs, opgesplitst per gevangenis ?

3) Hoeveel maal werd de voorbije vijf jaar op jaarbasis een bezoeker betrapt op het binnensmokkelen van drugs, opgesplitst per gevangenis ?

4) Hoeveel maal werd de voorbije vijf jaar een cipier betrapt op het binnensmokkelen van drugs ?

5) a) Hoeveel gevangenen moesten wegens een overdosis drugs afgevoerd worden naar een ziekenhuis, opgesplitst per gevangenis ?

b) In hoeveel gevallen leidde de overdosis tot de dood ?

6) Welke maatregelen heeft de overheid genomen om het druggebruik en de drugsmokkel in de gevangenissen tegen te gaan ?

Antwoord ontvangen op 24 oktober 2017 :

1) tot 3) Het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI) beschikt momenteel nog niet over gestructureerde data wat betreft dergelijke tuchtinbreuken. Deze incidenten worden uiteraard opgenomen in de individuele dossiers van de gedetineerden en in lokale registers maar (nog) niet in een gecentraliseerde databank. Deze module is in principe wel voorzien in de context van de verdere ontwikkeling van Sidis Suite.

4) Sinds 2013 zijn er twee tuchtprocedures geweest voor het binnensmokkelen van drugs in de gevangenis door een gevangenismedewerker. Eén in 2013 en één in 2015.

5) Omwille van medisch beroepsgeheim kan geen overzicht gegeven worden met betrekking tot de diagnostiek die aanleiding heeft gegeven tot medische overbrengingen. Deze informatie bevindt zich immers ei het individuele medisch dossier.

6) Het drugfenomeen wordt benaderd via een meersporenbeleid dat de combinatie is van preventieve veiligheidsprocedures, het algemeen regime en de begeleiding van gedetineerden met een drugproblematiek.

Wat de veiligheidsmaatregelen betreft, worden zowel algemene controles uitgevoerd (op eenieder die de gevangenis binnenkomt bijvoorbeeld) als er meer punctuele acties worden ondernomen door controles op de persoon van de gedetineerde dan wel in de lokalen waar hij kan vertoeven (de verblijfsruimten of cellen, de werkplaatsen, activiteitenlokalen, wachtzalen, enz.).

Uit studies blijkt dat het grijpen naar drugs meer voorkomt indien gedetineerden geen gevulde dagbesteding hebben. De penitentiaire instellingen zorgen er bijgevolg voor dat gedetineerden kunnen werken (elke gevangenis beschikt over één of meerdere werkplaatsen – zo’n 1 700 gedetineerden werken dagelijks) en dat er voldoende andere mogelijkheden voor een zinvolle daginvulling beschikbaar zijn (bibliotheek, sport, enz.).

De hulpverlening is de derde pijler. Deze bestaat op zijn beurt uit de medische dienstverlening die door het gevangeniswezen wordt voorzien en andere begeleidingsmaatregelen die in samenwerking met de diensten van de Gemeenschappen worden uitgebouwd.

Er worden middelen ingezet om de kwaliteit van de medische dienstverlening te laten aansluiten bij deze in de reguliere samenleving. Zo zullen er in die context binnenkort drie pilootprojecten starten in samenwerking met de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, waarbij specifiek wordt ingezet op (medische) drughulpverlening.

De Gemeenschappen werken momenteel volop aan de uitbouw van de opvolger van de vroegere aanmeldingspunten. Zo kondigde de Vlaamse minister van Welzijn nog de oprichting van TANDEM aan. Een dienst die de toeleiding van gedetineerden naar de geestelijke gezondheidszorg moet optimaliseren, ook hier met bijzondere aandacht voor gedetineerden met een drugprobleem. Vanuit de Franse Gemeenschap zijn tevens diverse diensten die gespecialiseerd zijn in drughulpverlening actief in de diverse gevangenissen.