Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9802

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 27 augustus 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

HIV-zelftest - Evaluatie - Gebruik in België - Aidsplan

aids

Chronologie

27/8/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-9802 d.d. 27 augustus 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de Verenigde Staten is sinds vorige zomer de OraQuick-test goedgekeurd. Deze test is een HIV-zelftest die door middel van speekselafname na een kwartier aan de gebruiker meldt of deze besmet is door HIV of niet. Dit soort testen verlaagt vooral de drempel om een HIV-test te laten afnemen bij personen die niet snel de stap naar de huisarts zetten. Mensen die zich anders nooit zouden laten screenen, zouden dit door middel van een zelftest misschien wel doen. Op deze manier zou de verspreiding van HIV kunnen worden tegengegaan.

In ons land is de HIV-zelftest tot op heden verboden en ook binnen Europa was het gebruik van dit soort testen omstreden. Nu zou men echter overwegen om in Frankrijk de test ter beschikking te stellen. Uzelf bleek in een antwoord op parlementaire vraag eind juli ook te melden dat de test toch een positieve zaak zou kunnen zijn. Zo zou er een advies van de Hoge Gezondheidsraad over deze materie in aantocht zijn.

Eerder al stelde ik u een vraag om uitleg (5-3626) betreffende het aids-plan en het proefproject Test-Out waarbij men zich anoniem kon laten testen op aids of syfilis. In uw antwoord hierop kondigde u ook de voorstelling van het aidsplan op 15 oktober aan.

Ik had dan ook de volgende vragen:

1) Waarom acht u dat de HIV-zelftest een goede zaak zou zijn?

2) Welke manieren ziet u zelf om binnen een eventuele zelftest de relatie tussen de diagnose en de behandeling te verzekeren?

3) Hoe schat u de kwaliteit van deze zelftesten in?

4) Zal u zelftesten opnemen in het aidsplan?

5) Hoe is uw visie over de mogelijkheid tot anoniem testen zoals bij het proefproject Test-Out?

5) Is er een evaluatie van deze zelftesten door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid?