Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9683

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 19 juli 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de leveringen van efedrine aan de Mexicaanse drugsmaffia

geneesmiddel
verdovend middel
georganiseerde misdaad
farmaceutische industrie
uitvoer
Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten
uitvoervergunning
handel in verdovende middelen

Chronologie

19/7/2013Verzending vraag
2/9/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3760

Vraag nr. 5-9683 d.d. 19 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Enkele Belgische farmaceutische bedrijven worden ervan verdacht grote hoeveelheden efedrine geleverd te hebben aan de Mexicaanse drugsmaffia. Eén van de genoemde bedrijven zou eerder al - naar schatting een zeventig miljoen - efedrinepillen geleverd hebben aan eerder dubieuze afnemers.

Efedrine is eigenlijk een ingrediënt voor hoestdranken en neusdruppels maar is daarnaast ook een basisproduct voor het aanmaken van metamfetamines, ook wel chrystal meth genoemd. Dit is één van de gevaarlijkste en meest verslavende harddrugs die de bijnaam draagt de cocaïne van de armen te zijn. In de Verenigde Staten was efedrine vroeger vrij te verkrijgen, maar sinds een heuse chrystal meth-epidemie is de vrije verkoop al een aantal jaren verboden. Alle andere bestanddelen die nodig zijn om de hard drug aan te maken zijn vrij in de handel te koop. Sinds het verbod op efedrine is de productie van chrystal meth hoofdzakelijk in handen van de Mexicaanse drugsmaffia.

Eén van beide Belgische bedrijven alleen al zou een 4,5 ton efedrine geleverd hebben aan een Mexicaanse drugsbaron. De firma's beweren niet op de hoogte te zijn van de doeleinden waarvoor deze efedrine gebruikt zou worden, maar de Belgische speurders betwijfelen dit ten zeerste. De hoeveelheden lagen zodanig hoog dat het quasi onmogelijk was dat ze niet op de hoogte waren. Daarnaast zouden zij de stof ook verkocht hebben aan een prijs die boven de marktprijs lag. Toch blijven de firma's volhouden dat ze zich hebben gehouden aan de regels voor export van efedrine, waarop wordt toegezien door het FAGG.

Geachte Minister, ik had voor u de volgende vragen:

1) Hoe gebeurt de controle op export van efedrine door het FAGG of andere controle-instellingen?

2) Hoe komt het dat deze enorme hoeveelheden geproduceerd en geëxporteerd konden worden?

3) Hoe staat u tegenover een verbod op de vrije verkoop van efedrine in België?

4) Voorziet u – eventueel in samenspraak met andere regeringsleden – maatregelen om een herhaling in de toekomst te voorkomen?

Antwoord ontvangen op 2 september 2013 :

De uitvoer van efedrine als grondstof buiten de Europese Unie is door Verordening 111/2005 onderworpen aan een pre-export notificatie te weten een voorafgaandelijke kennisgeving aan de toezichthoudende instanties in het land van invoer, waarbij hoeveelheden dienen vermeld te worden. Pas hierna kan eventueel worden overgegaan tot aflevering van een uitvoervergunning. De vergunninghouders dienen tevens een apart register bij te houden, waarin alle transacties dienen te worden gedocumenteerd.

Er is echter momenteel niet voorzien dat controles op uitvoer van geneesmiddelen ook op kwantitatieve basis en op land van bestemming gelimiteerd kan worden. Met andere woorden, in tegenstelling tot de export van de grondstof efedrine is de export van geneesmiddelen die efedrine bevatten, niet aan een kwantitatieve pre-export notificatie onderworpen.

Op Europees niveau is wel een voorstel tot aanpassing van de verordening 111/2005 gaande. Deze aanpassing, die wellicht binnen enkele maanden zal gebeuren, voorziet dat ook geneesmiddelen op basis van efedrine zal onderworpen worden aan dezelfde verscherpte controle. Daarnaast is recentelijk een specifieke douanecode gecreëerd voor geneesmiddelen die efedrine bevatten. Dit laat een betere identificatie en opvolging van transacties toe.

België is een land met een belangrijke farmaceutische industrie die veel aan export doet. Het is dus gebruikelijk dat grote hoeveelheden geneesmiddelen geëxporteerd worden. Er is geen wettelijke basis die limieten oplegt aan de hoeveelheden geproduceerde en geëxporteerde geneesmiddelen.

De verkoop van geneesmiddelen voor oraal gebruik op basis van efedrine is verboden. Er blijven nog preparaten voor nasaal gebruik en voor parenterale toediening over. Deze geneesmiddelen hebben nog steeds een rol respectievelijk tegen neusverstopping en plotse bloeddrukval zoals shock.