Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9582

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 17 juli 2013

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Europese houtverordening - Haven van Antwerpen - Illegale export van Congolees hout - Greenpeace - Maatregelen

Democratische Republiek Congo
douanecontrole
haveninstallatie
zwarte handel
houtproduct
houtindustrie

Chronologie

17/7/2013Verzending vraag
10/10/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9582 d.d. 17 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds maart 2013 geldt een nieuwe Europese houtverordening, waardoor het importeren en exporteren van illegaal hout op de Europese markt strikt wordt verboden. Toch stelde Greenpeace vast dat er in Tsjechië een lading illegaal hout werd ingevoerd die via de haven van Antwerpen in Europa belandde. Blijkbaar wordt deze nieuwe en strikte Europese regelgeving maar lauw door de Belgische autoriteiten opgevolgd en toegepast. Volgens Greenpeace werd de illegale lading door ons land legaal verklaard.

Hierover de volgende vragen.

1) Is de geachte staatssecretaris op de hoogte van de vaststelling van Greenpeace, waarbij werd vastgesteld dat een lading illegaal hout uit Congo door ons land werd gelegaliseerd en doorgevoerd naar Tsjechië?

2) Hoe verklaart hij dit verhaal? Wie draagt hiervoor aansprakelijkheid en moet daarvoor worden bestraft?

3) Hoe zal de geachte staatssecretaris ervoor zorgen dat vanaf nu dergelijke praktijken onmogelijk worden gemaakt? Welke maatregelen zal hij hieromtrent treffen, en wanneer?

Antwoord ontvangen op 10 oktober 2013 :

1. We zijn inderdaad op de hoogte en hebben dit geval onderzocht in samenwerking met de douane. Onze bevoegde autoriteit heeft dezelfde twijfels als Greenpeace over de wettelijkheid van dat hout.

Wat betreft de invoer van Afrormosia hout afkomstig uit de Democratische republiek Congo (DRC), kan ik u meedelen dat deze twee ladingen hout op 13 mei 2013 vrijgegeven zijn na voorlegging door de DRC van verschillende documenten die betrekking hebben op de wettelijke herkomst van deze verzonden goederen. Volgens informatie die is bezorgd door het beheersorgaan CITES van de DRC zou er geen inbreuk in het kader van het onderzoek dat in de DRC is gevoerd in beschouwing zijn genomen.

2. De firma die het hout heeft aangekocht in de DRC is gevestigd buiten de Europese unie (EU), en dus is de houtverordening van de EU er niet op van toepassing. Die firma heeft het hout vervolgens verkocht aan bedrijven die gevestigd zijn in andere lidstaten van de EU, en niet in België.

We hebben contact opgenomen met de Congolese overheid om haar standpunt te kennen over de conformiteit van dat hout met de wetgeving die van kracht is in de DRC, en hebben vervolgens uiting gegeven aan onze twijfels ten overstaan van de bevoegde overheden van de lidstaten waarin de bedrijven die dat hout ontvangen hebben gevestigd zijn, en ten overstaan van de Europese Commissie. Het is aan hen om de maatregelen te nemen die ze nodig achten.

3. De bedrijven die betrokken zijn bij deze zaak werden in ons controlebeleid voorzien van een hoger risiconiveau.

Begin juni hadden we een onderhoud met een directeur van het Congolese ministerie van Leefmilieu om de doorstroming van informatie over de wettelijkheid van het hout afkomstig uit dat land te vergemakkelijken.

We werken op Europees niveau volop aan coördinatie tussen de lidstaten die het mogelijk maakt om die grensoverschrijdende transacties te behandelen op basis van geharmoniseerde procedures.

Tot slot, over de stand van zaken betreffende het wetsontwerp tot vaststelling van de administratieve boetes in geval van een illegale invoer van hout, kan ik u melden dat de wet tot wijziging van de wet van 21 december 1998 betreffende de productnormen met als doel duurzame productie- en consumptiepatronen en de bescherming van het leefmilieu, de gezondheid en de werknemers te bevorderen, waarbij de administratieve boetes zijn inbegrepen, behandeld is in de ministerraad op 7 juni, en dat de Raad van State op 11 juli haar advies heeft gegeven. Het wetsontwerp zal eind september ingediend worden in de Kamer.