Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9547

van Sabine Vermeulen (N-VA) d.d. 12 juli 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

de inkrimping van het visgebied voor Gaza

Palestina
visserijzone
Palestijnse kwestie

Chronologie

12/7/2013Verzending vraag
15/10/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3623

Vraag nr. 5-9547 d.d. 12 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op grond van de Oslo-Akkoorden en met name de Gaza-Jericho Overeenkomst van 1994, was de visserijzone voor Gaza bepaald op 20 zeemijlen uit de kust. Na de golf van geweld en een reeks aanslagen vanaf 2001 vanuit Gaza tegen Israël, werd vanaf augustus 2002 de visserijzone om veiligheidsredenen telkens ingeperkt of verlengd in verhouding tot het Palestijnse geweld.

Israël had bij wijze van versoepeling, na het einde van Operation Pillar of Defense en het aansluitende staakt-het-vuren waarover door Egypte werd bemiddeld, de toegelaten visserijzone opgetrokken tot zes mijl buiten de kust van Gaza. Die werd onlangs opnieuw teruggeschroefd naar 3 mijl, waardoor tegenwoordig 85 % van de visgebieden geheel of gedeeltelijk ontoegankelijk is als gevolg van militaire maatregelen.

Door het opnieuw beperken van de visserijzone wordt het weer moeilijker voor de circa 3.000 vissers uit Gaza die door de sanctie hun inkomsten opnieuw zien dalen, want binnen drie mijl voor de kust is er niet veel vis te vangen.

Hierover aan u de volgende vragen:

1) Heeft België rechtstreeks of via Europese weg protest aangetekend bij de Israëlische gesprekspartners betreffende de afsluiting van het visgebied?

2) Is België van mening dat de inkrimping van het visgebied, waarvan duizenden vissers afhankelijk zijn voor hun inkomen, in deze situatie gerechtvaardigd wordt door militaire noodzaak en naar verhouding is?

Antwoord ontvangen op 15 oktober 2013 :

De Europese unie (EU) en België erkennen de legitieme veiligheidsbehoeften van Israël, en ik verwijs daarvoor naar de raadsconclusies van mei 2012. We dringen er echter bij Israël op aan steeds de belangen van de burgerbevolking in Gaza in acht te nemen, met inbegrip van de vissers die in hun levensonderhoud moeten kunnen voorzien.

Ik betreur dat er een sterke toename zou zijn geweest van het aantal arrestaties van vissers sinds de operatie “Pillar of Defense”. Deze situatie leidde op maandag 1 juli tot een manifestatie van enkele honderden mensen in Gaza.

Zoals u weet, is de beslissing van de Israëlische overheden om de visserijzone tot drie zeemijlen te beperken, het gevolg van een raketaanval vanuit Gaza op het zuiden van Israël op 21 maart jongstleden. De visserijzone werd op 21 mei jl. opnieuw uitgebreid van drie naar zes zeemijlen.

België is voorstander van een uitbreiding van de visserijzone. De uitbreiding van drie naar zes zeemijlen wordt beschouwd als een stap in de juiste richting maar volstaat niet. Samen met het Kwartet pleit België voor een uitbreiding naar twintig zeemijlen, zoals voorzien door de Oslo-akkoorden. Dit werd herhaald door het Kwartet alsook gedurende de laatste Ad hoc Liaison Committee van maart 2013. Een dergelijke uitbreiding van de visserijzone zou de economische situatie in Gaza ten goede komen.