Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9230

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 5 juni 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De nuvaring

anticonceptie
gevaren voor de gezondheid

Chronologie

5/6/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3529

Vraag nr. 5-9230 d.d. 5 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs stelde ik reeds de vraag aangaande het voorschrijfgedrag van artsen met betrekking tot de derde en vierde generatie anticonceptiepillen en de recent aan het licht gekomen problemen met Diane 35. Uw antwoord was toen dat er geen reden tot ongerustheid is, dat het debat op Europees niveau wordt gevoerd en dat u het dossier van nabij opvolgt. Uw woorden zijn nog niet koud of er zijn alweer problemen met anticonceptie.

Dit keer gaat het over de nuvaring, een anticonceptiemiddel voor vrouwen dat zeer lokaal hormonen afgeeft die, door de specifieke plaatsing, direct in het bloed worden opgenomen. Meer dan 1000 vrouwen hebben nu klacht ingediend tegen het bedrijf dat de Nuvaring maakt. Zij beweren dat deze anticonceptiering bloedklonters veroorzaakt en beroepen zich op tientallen studies die stellen dat anticonceptie die gebruik maakt van de derde generatie progestageen tot vier keer meer kans geeft om bloedklonters te veroorzaken. Algemeen wordt aangenomen dat de nuvaring minder schadelijk is dan de anticonceptiepil omdat deze minder hormonen afgeeft. Ook nu weer is er volgens de producenten niets aan de hand en zijn deze alarmerende berichten zelfs contraproductief omdat vrouwen geen enkel voorbehoedsmiddel meer vertrouwen. In Frankrijk besliste men onlangs om anticonceptie van de derde en de vierde generatie zo veel mogelijk te bannen door de middelen niet langer te laten terugbetalen door de ziekteverzekering. In Frankrijk is sprake van iets meer dan 40 gevallen van bloedklonters na het gebruik van de pil maar een opgerichte website verzamelde op een paar weken al meer dan 300 getuigenissen. Dit doet mij toch zwaar vermoeden dat de cijfers onderschat worden en dat de gevolgen van het gebruik van deze middelen groter zijn dan aanvankelijk gedacht. Vrouwen die worden opgenomen met klachten die kunnen wijzen op de aanwezigheid van bloedklonters wordt aangeraden onmiddellijk te stoppen met de pil, maar worden deze cijfers ook op diezelfde mate opgenomen in de u bekende statistieken?

Ik heb dan ook volgende vragen voor de geachte minister:

1) Zijn er in België reeds klachten bekend na het gebruik van de nuvaring?

2) Hoeveel vrouwen worden jaarlijks opgenomen met klachten over bloedklonters?

3) Hoeveel van deze klachten worden officieel in verband gebracht met het gebruik van anticonceptie?

4) Eerst kwam de anticonceptiepil onder vuur, nu de nuvaring. Wat met andere voorbehoedsmiddelen zoals de hormonenspiraal of de prikpil?

5) In Frankrijk neemt men reeds maatregelen en wacht men het debat op Europees niveau niet af. Lijkt het u aangeraden om ook hier snel een aantal maatregelen te nemen die voorkomen dat deze anticonceptiemiddelen nog verder voorgeschreven worden aan nieuwe patiënten?