Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8950

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 3 mei 2013

aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico's, en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Handvest van de sociaal verzekerde - Artikel 17 - Terugvorderingen van ziekenfondsen - Overzicht van de ten onrechte teruggevorderde uitkeringen

ziekteverzekering
officiële statistiek
schuldvordering
sociale uitkering
Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

Chronologie

3/5/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-8950 d.d. 3 mei 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Handvest van de sociaal verzekerde vermeldt expliciet dat een burger die geheel te goeder trouw handelde, nooit het slachtoffer mag worden van een terugvordering door een instelling van de sociale zekerheid die zelf een fout heeft gemaakt bij de uitbetaling. Deze doelstelling - de sociaal verzekerde die volledig te goeder trouw is, beschermen tegen de complexiteit van de sociale zekerheid en de administratieve fouten en onvolkomenheden van de administratie - kan tot op vandaag worden onderschreven.

Ondanks dit verbod blijkt dat de ziekenfondsen tot op heden toch onterecht uitgekeerde sommen terugvorderen. Zowel het Rekenhof als het Grondwettelijk Hof veroordeelden deze praktijk.

Op 23 april 2013 werd een hoorzitting georganiseerd in de Senaatscommissie voor de Sociale Aangelegenheden. Daar verklaarde de directeur-generaal van de dienst Uitkeringen van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) dat er in 2012 een bedrag van 8 tot 10 miljoen euro aan uitkeringen ten onrechte werd teruggevorderd. Ik had deze cijfers graag meer gedetailleerd gezien.

Graag had ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Kan de staatssecretaris mij een overzicht geven van de ten onrechte teruggevorderde uitkeringen vanaf 2009?

2) Graag had ik deze cijfers opgesplitst per jaar en per verzekeringsinstelling en per ziekenfonds.