Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8779

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 19 april 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Het meldingsmechanisme binnen het Europese systeem van erkenning van beroepskwalificaties

erkenning van getuigschriften van vakbekwaamheid
beroep in de gezondheidszorg
dokter

Chronologie

19/4/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3256

Vraag nr. 5-8779 d.d. 19 april 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Er wordt verwacht dat de vraag naar hooggekwalificeerde personen de komende jaren sterk zal toenemen, waardoor er binnen de EU-lidstaten zelfs een uitwisseling van gekwalificeerde beroepsbeoefenaren zal nodig zijn om zo lokale tekorten aan te vullen. Hierbij is het belangrijk dat kwalificaties binnen de EU snel, eenvoudig en betrouwbaar erkend kunnen worden. De Europese Commissie heeft dan ook een voorstel aangenomen ter modernisering van de richtlijn beroepskwalificaties.

Binnen de gezondheidssector vraagt deze arbeidsmobiliteit extra aandacht, onder meer door de vergrijzing en het tekort aan zorgverstrekkers. Eén van de maatregelen ter zake is de invoering van een meldingsmechanisme voor gezondheidswerkers die een automatische erkenning genieten. Daardoor zullen de bevoegde autoriteiten van een lidstaat verplicht zijn de bevoegde autoriteiten van alle andere lidstaten op de hoogte te brengen van een gezondheidswerker die van een overheidsautoriteit of een rechtbank een beroepsverbod heeft gekregen. Het Europees Parlement deed hier het voorstel dat lidstaten binnen de 48 uur informatie zouden uitwisselen.

Begin dit jaar kwam dit dossier in de media naar aanleiding van een geschorste Nederlandse neuroloog die toch terug aan het werk was gegaan in Duitsland. Er volgde een vernieuwde oproep tot een 'zwarte lijst', onder meer door enkele politici die zich wendden tot de Raad van Europa. Deze zal nu de komende twee jaar onderzoeken hoe er automatisch gegevens tussen landen kunnen worden uitgewisseld over slecht functionerende artsen.

Geachte Minister, graag had ik een antwoord op de volgende vragen:

1. Wat is de positie van de regering tegenover het voorstel om binnen de 48u informatie uit te wisselen?

2. Hoe staat u tegenover het initiatief van de Raad van Europa? Valt dit onder de bevoegdheden van de Raad? Hoe verhoudt dit initiatief zich tot de EU-wetgeving die nu in herziening is? Welke juridische vorm zou dit initiatief aannemen?

3. Geldt dit waarschuwingsmechanisme voor alle zorgberoepen?