Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8624

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 27 maart 2013

aan de minister van Middenstand, KMO's, Zelfstandigen en Landbouw

Voedselfraude Duitsland - Diepvriesvis - Toevoeging van water - Consumentenbedrog - Invoer

Duitsland
diepvriesproduct
vis
fraude
Keuringsdienst van waren
levensmiddelen
etiketteren
voedselveiligheid
voedselfraude

Chronologie

27/3/2013Verzending vraag
16/4/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-8623

Vraag nr. 5-8624 d.d. 27 maart 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Duitsland dreigt een nieuw voedselfraudeschandaal. Vis, schaaldieren en zeevruchten zijn door producenten zwaarder gemaakt door er water aan toe te voegen. Zo kunnen de producenten hun winstmarges opdrijven. De toevoeging van water betekent geen gevaar voor de volksgezondheid en het is niet verboden, maar producenten moeten op het etiket duidelijk weergeven dat er achteraf water of andere stoffen zijn toegevoegd aan producten. Zo kunnen consumenten uitmaken of ze kiezen voor onbehandelde of behandelde producten. Slechts één producent van dergelijke diepvrieswaren gaf op het etiket duidelijk aan dat er achteraf water en andere stoffen waren toegevoegd. Vooral pangasiusfilets, schol en garnalen bevatten veel achteraf toegevoegd water. Het gaat hier dus om je reinste consumentenbedrog.

Ook in Nederland is de Consumentenbond in het verleden reeds op dergelijke praktijken gestuit. Het is dus niet ondenkbaar dat ook in België diepvriesvis verkocht wordt die opzettelijk verzwaard werd met water zonder dit te vermelden.

Ik zou de geachte minister de volgende vragen willen stellen:

1) Wordt er in België diepvriesvis ingevoerd die afkomstig is van Duitse producenten? Welke landen zijn de belangrijkste invoerders van diepvriesvis in België ?

2) Worden er in België controles uitgevoerd op de juiste etikettering van onder andere diepvriesvis om na te gaan of de consument ook krijgt wat hij denkt te kopen.

3) Zijn er in België al dergelijke praktijken vastgesteld?

4) Wat zijn de procedures en maatregelen wanneer wordt vastgesteld dat aan diepvriesvis bijvoorbeeld achteraf water wordt toegevoegd?

Antwoord ontvangen op 16 april 2013 :

Ik breng u ervan op de hoogte dat het onderwerp, waarover u mij een vraag stelt, valt onder de bevoegdheden van de vice-eerste minister en minister van Economie, Consumenten en Noordzee, de heer Johan Vande Lanotte.

Ik stel u dus voor u te wenden tot het antwoord dat zal worden gegeven door mijn collega, aan wie de vraag over dit onderwerp eveneens werd gesteld.