Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8504

van Marie Arena (PS) d.d. 14 maart 2013

aan de minister van Justitie

De vervalste voetbalwedstrijden in België

beroepssport
fraude
corruptie
kansspel

Chronologie

14/3/2013Verzending vraag
15/4/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3137

Vraag nr. 5-8504 d.d. 14 maart 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

De Europese politieorganisatie Europol heeft begin februari aangekondigd dat een netwerk is opgerold dat ervan verdacht wordt 380 voetbalwedstrijden te hebben vervalst, waaronder ook Champions League-wedstrijden en WK-kwalificatieduels.

Europoldirecteur Rob Wainwright maakte op een persconferentie bekend dat zijn diensten 425 clubbestuurders, spelers en criminelen uit vijftien landen op het spoor zijn die hierbij betrokken zouden zijn. Volgens dit onderzoek kan getwijfeld worden aan de integriteit van het gehele Europese voetbal. Het betreft een geraffineerd en goed georganiseerd crimineel netwerk dat in Singapore gevestigd is en antennes heeft in Europa. Met de vervalste wedstrijden zou acht miljoen euro winst gemaakt zijn voor een totale inzet van zestien miljoen euro.

De Belgische pers maakt gewag van negentien vervalste wedstrijden in België. Elf Belgen zouden daarbij betrokken zijn. Volgens de Gazzetta dello Sport zou het om 24 wedstrijden in België gaan. Men denkt vooral aan wedstrijden in tweede klasse. Daarmee zou België op de vijfde plaats komen.

Gelet op de informatie uit het onderzoek die door de pers is verspreid na de persconferentie van Europoldirecteur Rob Wainwright, wil ik de minister de volgende vragen stellen:

In hoeverre is de minister op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot het dossier van de vervalste voetbalwedstrijden en tot eventuele andere dossiers waarbij België betrokken is?

Welke maatregelen worden genomen om te achterhalen welke criminele praktijken aan de gang zijn met betrekking tot wedstrijden in België en dit in alle klassen? Werd het gerecht ingeschakeld om deze criminele praktijken in ons land te bestrijden?

Antwoord ontvangen op 15 april 2013 :

Het federaal parket was reeds op de hoogte van het bericht van Europol van februari 2013 met betrekking tot de vervalste matchen in België ingevolge de door Duitsland tijdens de competities van het voetbalseizoen 2008-2009 verstrekte informatie. Het gaat dan ook niet om nieuwe zaken.  

De gerechtelijke aanpak op het vlak van fraude in de voetbalmatchen is de volgende: overeenkomstig het verzoek van het parlement hebben de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken in 2009 aan het federaal parket en aan de federale politie gevraagd om bijzondere aandacht te besteden aan de inbreuken met betrekking tot de vervalste matchen. Sinds 28 mei 2010 is een contactpunt 'fraude in de voetbalwereld' operationeel en dit biedt elke burger de mogelijkheid om de federale politie op de hoogte te brengen van enige fraude op het vlak van voetbal. 

Ingevolge een beslissing van het College van procureurs-generaal is het federaal parket bovendien aangewezen als coördinerende instantie en contactpunt van de federale politie. Binnen het federaal parket is de afdeling "georganiseerde criminaliteit" belast met die materie.  

In 2011 werd de procureur-generaal belast met acht zaken, waarvan er 4 zijn geseponeerd. De 4 andere zaken hadden geen betrekking op fraude in het voetbalmilieu, maar op inbreuken van gemeen recht met betrekking tot het voetbalmilieu, zoals witwassen van geld, corruptie en fraude in het wielermilieu. Die dossiers zijn overgedragen aan de lokale procureurs. 

De sportevenementen worden beïnvloed door de weddenschappen en de corruptie in de sport houdt verband met diezelfde weddenschappen. Op wetgevend vlak zijn de bepalingen inzake corruptie hoofdzakelijk van toepassing op de inbreuken die verband houden met de vervalste matchen.  

Bovendien bevat de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers, gewijzigd bij de wet van 10 januari 2010, voortaan een reeks specifieke bepalingen voor weddenschappen. Die bepalingen voorzien inzonderheid in een verbod om weddenschappen te organiseren of om eraan deel te nemen voor enige persoon die een invloed kan hebben op het spel, zoals bijvoorbeeld een trainer of een jockey.  

In 2012 werden - bij wijze van experiment - twee protocolakkoorden ondertekend om corruptie in de sport te voorkomen in het kader van de UEFA en de Olympische Spelen. Die protocollen zijn ondertekend tussen de operatoren van weddenschappen, de Kansspelcommissie, het Olympisch Comité en de organisatoren van voetbalwedstrijden. 

Aanvullend wens ik eraan te herinneren dat in de Raad van Europa thans wordt onderhandeld over een overeenkomst tegen de beïnvloeding van sportresultaten, met inbegrip van de vervalste matchen, en dat België aan die onderhandelingen meewerkt.