Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8392

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 5 maart 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Oekraïne - Kippenindustrie - Import van eieren en kippenvlees - Voedselveiligheid - Controles - Dierenwelzijn - Risico's - Herlocalisatie van Belgische bedrijven

Oekraïne
veterinaire inspectie
welzijn van dieren
pluimvee
gevogelte
ei
invoer
Keuringsdienst van waren
voedselveiligheid

Chronologie

5/3/2013Verzending vraag
21/11/2013Rappel
28/4/2014Einde zittingsperiode

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-8393

Vraag nr. 5-8392 d.d. 5 maart 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Kippenkwekers binnen de Europese Unie moeten zich sinds vorig jaar houden aan een aantal diervriendelijke voorschriften. De Belgische kippenkwekers moesten dan ook vorig jaar dure investeringen doen om in regel te zijn met de leghennenrichtlijn van de Europese Unie. Door de opheffing van de hoge importheffing om onze markt te beschermen tegen goedkope producten uit landen buiten de Europese Unie, mag Oekraïne nu jaarlijks 20 000 ton bevroren pluimveevlees, 20 000 ton vers en verwerkt pluimveevlees, 3 000 ton eieren en 3 000 ton eierproducten naar Europa uitvoeren. Oekraïne dient zich echter niet te houden aan de diervriendelijke voorschriften die wel gelden voor onze kippenkwekers. De eieren worden nog geproduceerd in "oude" legbatterijen en zijn dus eigenlijk binnen Europa verboden. Dit zorgt niet enkel voor een ernstig concurrentienadeel voor de Europese kippenkwekers, maar betekent ook een stap achteruit in het beleid qua dierenwelzijn dat binnen Europa wordt gevoerd. Controleurs van de EU stelden in 2010 vast dat Oekraïne grote inspanningen levert op vlak van volksgezondheid. Over dierenwelzijn wordt echter met geen woord gerept. Europa vraagt enkel dat Oekraïne een allesomvattende strategie uitwerkt om het dierenwelzijn in overeenstemming te brengen met de Europese standaarden. Zo wordt Oekraïne ook een uitwijkmogelijkheid voor Europese kippenkwekers. Momenteel wordt daar een kippenstal gebouwd voor 35 miljoen dieren, die wordt grotendeels gefinancierd met Nederlands geld. Aangezien in Oekraïne nog veel ruimte is en men niet dient te voldoen aan de strenge Europese voorschriften, "boomt" de kippenindustrie. Europa dreigt niet enkel waardevolle investeringen te verliezen, maar ook de eigen inspanning op vlak van dierenwelzijn en voedselveiligheid wordt teniet gedaan.

Ik zou de ministers de volgende vragen willen stellen:

1) Welk percentage van de kippenproducten, die uit Oekraïne worden uitgevoerd, zijn bestemd voor de Belgische markt?

2) Oekraïne valt niet onder de strenge Europese reglementen qua voedselveiligheid. Als voorwaarde voor het verkrijgen van de importvergunning wordt wel gevraagd dat er inspanningen worden geleverd qua volksgezondheid. Op welke manier worden deze producten gecontroleerd qua voedselveiligheid? Wat is de procedure? Hoeveel controles gebeuren er jaarlijks? Worden regelmatig stalen genomen? Zijn reeds tekortkomingen vastgesteld en dewelke?

3) Ook qua dierenwelzijn gelden in Oekraïne andere regels. Heeft u, als minister bevoegd voor dierenwelzijn en de naleving van de Europese regels hieromtrent binnen België, reeds initiatieven genomen om Oekraïne aan te sporen deze regels in overeenstemming te brengen? Wat is uw standpunt, in het kader van dierenwelzijn en volksgezondheid, over de invoer van dierlijke producten uit niet-Europese landen? Hebt u hierover reeds overlegd met de Europese Commissie.

4) Bent u, als minister van Middenstand en Landbouw, op de hoogte van de bezwaren van de Europese pluimveesector tegen de invoer van deze goedkope producten uit Oekraïne? Wat is uw standpunt omtrent het concurrentienadeel dat onze binnenlandse producenten hiervan ondervinden? Bent u bereid initiatieven te nemen om deze sector opnieuw ademruimte te geven?

5) Hebt u weet van de herlokalisatie van Belgische bedrijven naar landen waar de regels minder streng zijn? Is er reeds Belgisch geld geïnvesteerd in de megakippenkwekerijen in Oekraïne?

6) Bent u bereid initiatieven te nemen en erop aan te dringen bij de Europese collega's om aan de importerende landen de Europese productiestandaarden op te leggen, vooraleer zij de importvergunningen krijgen?