Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8272

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 20 februari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Het actieplan homofoob geweld

seksueel geweld
seksuele minderheid
actieprogramma

Chronologie

20/2/2013Verzending vraag
15/4/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2880

Vraag nr. 5-8272 d.d. 20 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De vele voorbeelden van homofoob geweld stimuleerden de regering om in mei jongstleden tot een actieplan tegen homofoob geweld. De coördinatie werd aan de minister van Binnenlandse Zaken toevertrouwd. Recent werd enkele keren een deadline voor dit actieplan aangekondigd, maar op 19 december was het er nog altijd niet. Blijkbaar laat het fiat van de gemeenschappen, betrokken bij het preventieve luik van dit actieplan, op zich wachten.

Bevestigt de minister dat de federale regering helemaal klaar was met het actieplan homofoob geweld, maar dat het eind december, door het ontbreken van de goedkeuringen van de gemeenschappen, nog niet operationeel was? Hoe verklaart de minister dit tijdsverlies? Het gaat immers maar over een heel beperkt onderdeel van dit actieplan. Wanneer zal dit actieplan helemaal klaar zijn voor uitvoering? Wat zijn de krachtlijnen ? Wie zal instaan voor de uitvoering en de evaluatie? Op welke wijze werden de verenigingen van holebi's bij de totstandkoming, de uitvoering en de evaluatie van dit plan betrokken? Wanneer zullen de beoogde effecten van dit plan formeel worden geëvalueerd? Wie zal deze evaluatie doen en zal de minister ons hierover informeren?

Antwoord ontvangen op 15 april 2013 :

Het nationaal actieplan tegen homofoob en transfoob geweld is klaar en werd vorige week, samen met de premier, de minister van Justitie en de ministers van Gelijke Kansen van de Deelstaten, voorgesteld aan de pers. De reden voor uitstel was omdat er voornamelijk nog gedebatteerd moest worden over de modaliteiten van een eventuele tweede fase bij het actieplan, op uitdrukkelijke vraag van de Gemeenschappen en Gewesten. Daarnaast is het de eerste keer dat er een dergelijke actieplan wordt opgesteld en zijn er twee gelijkekansenorganen bevoegd voor de materie (het Instituut voor transgenders, en het Centrum voor holebi’s), wat het opstellen van een actieplan allemaal wat complexer maakt.  

Dit plan werd tot stand gebracht in nauwe samenwerking met de Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender (LGBT) bewegingen. Zo werd er tussen het Instituut voor de gelijkheid van kansen tussen vrouwen en mannen, in nauwe samenwerking met het Centrum voor de gelijkheid van kansen en racismebestrijding, een contract afgesloten met çavaria, om zowel een achtergronddocument op te stellen als het plan zelf uit te werken. Dit gebeurde tevens in nauw overleg met de werkgroep, bestaande uit het kabinet Gelijke Kansen van Milquet, het Instituut voor de gelijkheid tussen vrouwen en mannen, het Centrum voor de gelijkheid van kansen en racismebestrijding, çavaria (LGBT koepel Vlaanderen), Arc-en-Ciel-Wallonie (holebikoepel Wallonië), Rainbow House (LGBT Koepel Brussel), Genres Pluriel (Transgender koepel Wallonië).  

Het actieplan bevat 6 prioriteiten: kennisontwikkeling, wetgeving verbeteren, preventie, sensibilisatie, slachtofferhulp en opvolging en vervolging, allemaal noodzakelijke stappen om geweld tegen LGBT’s tegen te gaan.  

Ook de methodologie, opvolging en monitoring worden aangekaart in het actieplan. Daarvoor zullen drie werkgroepen worden opgericht. Een interdepartementale werkgroep bestaande uit de bij dit actieplan betrokken administraties (federaal, gewesten en gemeenschappen) en de gelijkekansenorganen. Een interfederaal expertennetwerk, bestaande uit onderzoekers, terreindeskundigen en het Instituut voor de gelijkheid tussen vrouwen en mannen en het Centrum voor de gelijkheid van kansen en racismebestrijding. En een stuurgroep, bestaande uit de kabinetten van de bij dit actieplan betrokken ministers, onder leiding van mijn kabinet. Deze laatste is belast met de evaluatie van het plan op basis van een voortgangsrapport van de interdepartementale werkgroep. Deze stuurgroep bepaalt ook de timing en staat in voor de communicatie over het plan.