Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8178

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 19 februari 2013

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) - Beschermingslijst - Haringhaai - Noordzee - Importverbod

beschermde soort
zeevis

Chronologie

19/2/2013Verzending vraag
17/9/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8178 d.d. 19 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De haringhaai, een haaiensoort die ook voorkomt in onze Noordzee, is door intensieve visserij bijna uitgestorven. Daarom bestaat er sinds 2010 een vangstverbod binnen de Europese Unie. Maar landen zoals Noorwegen, die geen deel uitmaken van de Europese Unie blijven er jacht op maken. Aangezien er geen importverbod is op de haringhaai, komt die zo ook nog in onze winkelrekken terecht. Duitsland vraagt reeds langer om deze haaiensoort op de beschermingslijst van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora(CITES) te plaatsen. Op de CITES-conferentie van 2011 werd op het nippertje beslist deze niet te beschermen op vraag van een aantal visserslanden. Twee jaar later is de situatie er enkel maar dramatischer op geworden. Daarom zal de Europese Unie op de CITES-conferentie van maart vragen om de haringhaai alsnog op de beschermingslijst te plaatsen.

Ik heb daarom de volgende vragen aan de geachte staatssecretaris:

1) Is hij op de hoogte van het uitsterven van de haringhaai, ook in onze Noordzee, door overbevissing? Zijn er cijfers voorhanden hoeveel haringhaaien er nog aanwezig zijn in onze Noordzee?

2) Zal hij, als bevoegd staatssecretaris en lid van de Belgische delegatie op de komende CITES-conferentie, dit voorstel van de Europese Unie steunen?

3) Wat is zijn persoonlijk standpunt omtrent de penibele situatie van de haringhaai?

4) Is hij u bereid om andere maatregelen te nemen, bijvoorbeeld een importverbod op haringhaai indien het voorstel van de Europese Unie niet voldoende steun behaalt?

Antwoord ontvangen op 17 september 2013 :

De aangehaalde problematiek behoort tot de bevoegdheid van de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.