Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8134

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 14 februari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Diabetespatiënten - Meten van suikergehalte door ambulanciers

diabetes
ziekentransport
verplegend personeel

Chronologie

14/2/2013Verzending vraag
23/9/2013Rappel
21/11/2013Rappel
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-8134 d.d. 14 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs werd het volgende probleem onder mijn aandacht gebracht. Wanneer diabetespatiënten in een toestand komen van hypoglycemie of hyperglycemie en zelfs ketoacidose die zij niet meer onder controle krijgen en waarbij zij zich zelfs in een toestand bevinden waarbij zij zelf niet in staat zijn de suikerwaarden te meten, is het medisch personeel dat meereist met de opgeroepen ambulance niet bevoegd om de suikerwaarden op te meten. Deze handeling dient te gebeuren door de patiënt zelf en indien hij of zij daartoe niet in staat is door de echtgeno(o)t(e) of een familielid. Ik hoef u er uiteraard niet op te wijzen dat in vele gevallen er geen familielid aanwezig is wanneer dergelijke calamiteit zich voordoet. In dergelijke situatie kan snel handelen het verschil tussen leven en dood betekenen en is er geen tijd om te wachten tot in het ziekenhuis om die waarden vast te stellen.

Ik had dan ook volgende vragen voor de geachte minister:

1) Bent u op de hoogte van het feit dat medisch personeel dat meereist met de ambulance niet bevoegd is om de suikerwaarden te bepalen van diabetespatiënten?

2) Zo ja, geldt de bevoegdheidsbeperking voor alle medisch personeel dat opgeroepen wordt voor dergelijke interventie of is er een verschil naargelang bijvoorbeeld privé-ambulancediensten, de MUG,…?

3) Zijn er cijfers beschikbaar over het aantal diabetespatiënten die jaarlijks beroep moeten doen op een ambulance wanneer zij zich in een staat van hypoglycemie of hyperglycemie bevinden? Kunnen ze meegedeeld worden?

4) Bent u van mening dat alle ambulanciers bevoegd moeten zijn om dergelijke simpele handelingen te stellen? Zo ja, kan er daaromtrent enig initiatief worden genomen?