Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7931

van Louis Ide (N-VA) d.d. 23 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De ereloonsupplementen op de dienst intensieve zorgen

dokter
niet in loondienst verkregen inkomen
ziekenhuis
bestedingen voor gezondheid
kosten voor ziekenhuisopname

Chronologie

23/1/2013Verzending vraag
27/2/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2624

Vraag nr. 5-7931 d.d. 23 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In België mogen vooralsnog ereloonsupplementen op tweepersoonskamers en eenpersoonskamers alsook kamersupplementen op eenpersoonskamers worden gevraagd.

Ik hoop inderdaad dat de minister de opening die ze maakte over de ereloonsupplementen op tweepersoonskamers ter harte neemt (mondelinge vraag 5-660), want ik wil een rechtvaardige oplossing, waarbij artsen een fair honorarium blijven ontvangen en ziekenhuizen gefinancierd blijven.

Die supplementen zijn dus tot op heden legaal.

Ik verzet me wel tegen het misbruik van het systeem. Ik meen dat de minister deze visie wel zal delen.

Er zijn namelijk beperkingen aan het vragen van supplementen zoals de hospitalisatie op een eenpersoonskamer wegens medische redenen. Als een patiënt bijvoorbeeld moet worden geïsoleerd voor zijn eigen veiligheid (hij is bijvoorbeeld zwaar immuun gecompromitteerd) of voor andermans veiligheid (hij heeft tbc, MRSA…), dan ligt hij op een eenpersoonskamer zonder dat daarvoor supplementen mogen worden gevraagd.

De regelgeving bepaalt verder dat ereloonsupplementen in een eenpersoonskamer zijn toegelaten, maar niet bij opname op de spoeddienst of de dienst intensieve zorgen.

Toch rekenen volgens mijn informatie in België vier ziekenhuizen ereloon- en kamersupplementen voor een eenpersoonskamer aan bij een verblijf op de dienst intensieve zorgen. De vier betrokken ziekenhuizen zijn: Erasmus, CHR Namur, CHU Charleroi en CHR Val de Sambre.

De vier betrokken ziekenhuizen zullen hoogstwaarschijnlijk stellen dat de patiënten in kwestie eerst zijn opgenomen in een eenpersoonskamer op een andere dienst (bijvoorbeeld de dienst heelkunde) -op uitdrukkelijke wens van de patiënt- en nadien zijn overgebracht naar een eenpersoonskamer op de dienst intensieve zorgen.

Mijn vraag is of met "opname op de dienst intensieve zorgen" uitsluitend de initiële opname in het ziekenhuis wordt bedoeld of ook de daaropvolgende interne transfers in het ziekenhuis.

Ook stel ik me de vraag of een opname op IZ niet valt onder de medische noodzakelijkheid en in hoeverre er sprake kan zijn van een eenpersoonskamer in een IZ nu men meer en meer evolueert naar speciale IZ-boxen.

Antwoord ontvangen op 27 februari 2013 :

Honorariumtoeslagen vragen voor een kamer in een eenheid intensieve zorg is niet toegestaan (artikel 97, §2, eerste lid c) en artikel 152, §2, tweede lid, van de gecoördineerde wet op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen). Wat het verblijf op een individuele kamer binnen een eenheid intensieve zorg betreft, bestaat er op deze regel één uitzondering: Indien de patiënt of zijn begeleider immers zelf om een individuele kamer vraagt zonder dat daarvoor een medische noodzaak bestaat, kunnen er in principe supplementen worden aangerekend.

De wetgever had de bedoeling om het vragen van supplementen op een eenheid intensieve zorg onmogelijk te maken. Met het woord “opname” had de wetgever niet enkel de initiële opname in het ziekenhuis voor ogen, maar ook en over het algemeen elk verblijf in een eenheid intensieve zorg.

Om dergelijke praktijken in de toekomst onmogelijk te maken, zal ik stappen zetten om de regelgeving te verduidelijken. Ik denk hierbij in het bijzonder aan het koninklijk besluit van 17 juni 2004 betreffende de verklaring bij opname in een ziekenhuis.