Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7921

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 januari 2013

aan de minister van Justitie

Rechtbankmedewerker in Gent - Onrechtmatige ontslag van een rechtbankmedewerker - Maatregelen

griffies en parketten
onredelijk ontslag

Chronologie

23/1/2013Verzending vraag
13/12/2013Herkwalificatie
18/12/2013Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4528

Vraag nr. 5-7921 d.d. 23 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vorig jaar werd een medewerker van de rechtbank in Gent ontslagen omdat hij naaktfoto's nam in de rechtbank. De medewerker, die al meer dan 30 jaar voor de rechtbank werkte, kreeg voor de fotoshoot weliswaar een toelating van de voorzitter, maar werd toch ontslagen. Blijkbaar is de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie ondertussen veroordeeld tot de betaling van een vergoeding van 75.000 euro wegens onrechtmatig ontslag.

Hierover de volgende vragen:

1) Bevestigt de minister dat het ontslag van de Gentse rechtbankmedewerker wegens een fotoshoot als onrechtmatig werd beoordeeld en dat de FOD Justitie nu verplicht wordt tot de betaling van een vergoeding van 75.000 euro aan de ontslagen medewerker?

2) Bevestigt zij dat de onrechtmatig ontslagen medewerker voor de fotosessie toelating kreeg van de voorzitter van de rechtbank?

3) Hoe verklaart zij dit onrechtmatige ontslag? Had men niet kunnen voorzien dat de omstandigheden dit ontslag niet zomaar mogelijk maakten?

4) Wie wordt nu aansprakelijk gesteld voor de foute beslissing tot ontslag en de daaropvolgende vergoeding van 75.000 euro?

5) Is de betrokken werknemer ondertussen terug aangeworven?

6) Heeft de minister maatregelen genomen om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen?

Antwoord ontvangen op 18 december 2013 :

Betrokkene werd op 28 maart 2012 ontslagen wegens dringende redenen. Bij vonnis van 17 januari 2013 besliste de arbeidsrechtbank te Gent dat de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie diende over te gaan tot de uitbetaling van een verbrekingsvergoeding ten belope van de wettelijke minimumtermijn en een aanvullende schadevergoeding. De rechtbank is hiermee gedeeltelijk tegemoetgekomen aan de eisen van de verzoekende partij. 

Betrokkene startte eind 2010 met het kwestieuze fotoproject, waarbij hij externe personen ongeoorloofd toeliet in het gerechtsgebouw, en deze schaars gekleed of naakt liet poseren. Voor dit project had betrokkene géén toestemming. Betrokkene heeft zelf ook toegegeven dat hij de toestemming voor dit project niet gevraagd heeft. 

De arbeidsrechtbank te Gent bevestigt in haar vonnis dat de ontslagprocedure correct is verlopen qua timing en formaliteiten. Ook de grond en ernst van de feiten wordt door de arbeidsrechtbank niet betwist. De rechtbank baseerde zijn oordeel op juridisch-technische elementen met betrekking de samenloop van tuchtrechtelijke en ontslagrechtelijke bepalingen. 

Ik meen daarom dat er in dit dossier geen sprake is van foute beslissingen. De beoordeling en motivering van de rechtbank behelst een technisch-juridische discussie over de interpretatie van de bepalingen in de arbeidsovereenkomst en de tuchtwetgeving. 

Het vonnis van de rechtbank betekent niet dat het ontslag nietig is. Betrokkene is bijgevolg niet meer in dienst bij Justitie.