Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7639

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 21 december 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Comité P - Aantal klachten - Evolutie - Politiegeweld - Beleid

politie
gemeentepolitie
Vaste Comités van Toezicht op de politie- en inlichtingendiensten

Chronologie

21/12/2012Verzending vraag
10/12/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7639 d.d. 21 december 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het aantal klachten bij Comité P stijgt fors, van 2 405 in 2009 tot 2 688 in 2011. Deze toename verloopt sterker aan de Nederlandstalige dan aan de Franstalige zijde. Het grootste aantal klachten gaat over politiebrutaliteiten, agressief gedrag van de politie. 10% betreft betwistingen van verkeersovertredingen.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoe evolueerde het aantal klachten en het aantal klachten dat als terecht en gerechtvaardigd werd beoordeeld jaarlijks, dit voor de periode 2006 - 2011?

2) Hoe evolueerde jaarlijks, voor dezelfde periode, de verhouding tussen klachten (enerzijds ingediend, anderzijds als gerechtvaardigd aanvaard) over politiegeweld, -agressie en -brutaliteit?

3) Welke conclusies, duidingen enz. koppelt de geachte minister aan de ontwikkelingen van deze cijfers?

4) Zal zij hieromtrent specifieke beleidsmaatregelen treffen? Zo ja, welke en wanneer? Zo niet, beoordeelt zij deze evoluties als onvoldoende relevant voor een beleidsaanpassing, -uitbreiding of -vernieuwing?

Antwoord ontvangen op 10 december 2013 :

Wat de punten 1 en 2 betreft is het aangewezen dat het geachte lid zich wendt tot de bevoegde instantie, met name het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten, vermits hij over statistische gegevens wenst te beschikken die dit parlementair controleorgaan verzamelt.

Meer algemeen, en niet louter vanuit het oogpunt van klacht als uiting van de niet-naleving van de juiste aanwending, is dwang een middel waarover de politiediensten beschikken, maar door de leden ervan slechts binnen het strikt wettelijke kader mag worden gehanteerd. Als dat niet het geval blijkt te zijn, moet in principe ook opgetreden worden in het kader van de procedures die in het belang zelf van de politiestructuur georganiseerd zijn ten aanzien van degenen van haar leden die er onwettig een beroep op doen. En dit los van een eventuele klacht van het slachtoffer van wederrechtelijk geweld.

Er worden aanzienlijke inspanningen geleverd ter voorbereiding van de basisopleiding of voortgezette opleiding van de politiemannen inzake geweldbeheersing. Het doel is tweeledig: de gevaarlijke of mogelijk gevaarlijke situatie waarmee de politieman geconfronteerd wordt met een maximum aan veiligheid controleren en deze situatie tegelijkertijd en vooral met zo weinig mogelijk geweld oplossen. Dit evenwicht is cruciaal, vermits het aan de politiediensten toegekende gezag om te waken over de sociale orde, momenteel niet meer vanzelf blijkt te gaan.