Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7614

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 17 december 2012

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

Leefloon - Leefloongerechtigden - Stand van zaken

minimumbestaansinkomen
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

17/12/2012Verzending vraag
8/2/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7614 d.d. 17 december 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Wie aan de voorwaarden voor het recht op maatschappelijke integratie voldoet, heeft recht op een leefloon. Idealiter is dat een financiële hulp, een tijdelijke springplank, waarna de burger terug volwaardig aan de maatschappij kan deelnemen.

Graag had ik een antwoord op de volgende vragen:

1) In hoeveel gezinnen was in de periode 2006-2011 exact één persoon gerechtigde van een leefloon? Wat was hiervoor het totale uitgekeerde bedrag (berekend per gezin)? Graag kreeg ik de cijfers, opgesplitst per gewest, per nationaliteit en per jaar.

2) Wat was de duur van de steun via het leefloon (gemiddelde, mediaan) in de periode 2006-2011 indien slechts één persoon binnen het gezin gerechtigde was van een leefloon? Graag kreeg ik de cijfers, opgesplitst per gewest, per nationaliteit en per jaar.

3) In hoeveel gezinnen waren in de periode 2006-2011 exact twee personen gerechtigden van een leefloon? Wat was hiervoor het totale uitgekeerde bedrag (berekend per gezin)? Graag kreeg ik de cijfers, opgesplitst per gewest, per nationaliteit en per jaar.

4) Wat was de duur van de steun via het leefloon (gemiddelde, mediaan) in de periode 2006-2011 indien twee personen gerechtigden waren van een leefloon? Graag kreeg ik de cijfers, opgesplitst per jaar, per gewest en per nationaliteit.

5) In hoeveel gezinnen waren er in de periode 2006-2011 exact drie personen gerechtigden van een leefloon? Wat was hiervoor het totale uitgekeerde bedrag (berekend per gezin)? Graag kreeg ik de cijfers, opgesplitst per gewest, per nationaliteit en per jaar.

6) Wat was de duur van de steun via het leefloon (gemiddelde, mediaan) in de periode 2006-2011 indien er drie personen gerechtigden waren van een leefloon? Graag kreeg ik de cijfers, opgesplitst per jaar, per gewest en per nationaliteit.

7) In hoeveel gezinnen waren in de periode 2006-2011 meer dan drie personen gerechtigden van een leefloon? Wat was hiervoor het totale uitgekeerde bedrag (berekend per gezin)? Graag kreeg ik de cijfers, opgesplitst per gewest, per nationaliteit en per jaar.

8) Wat was de duur van het leefloon (gemiddelde, mediaan) in de periode 2006-2011 indien meer dan drie personen gerechtigden waren van een leefloon? Graag kreeg ik de cijfers, opgesplitst per jaar, per gewest en per nationaliteit.

Antwoord ontvangen op 8 februari 2013 :

Het Geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vragen. 

De statistieken waarover mijn diensten beschikken zijn gebaseerd op individuele steunaanvragen en de overeenkomstige terugbetalingen door de Staat. Natuurlijk is er hier wel een controle op voorzien, maar deze gebeurt ter plekke bij de Openbaar Centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW’s.) Bij de controle van de verslagen van de gevoerde sociale onderzoeken kan door de inspectiedienst van de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie voor individuele dossiers worden vastgesteld wat de feitelijke gezinssituatie is en over welke inkomsten deze eventueel beschikken. In de terugbetalingsprocedure die OCMW’s moeten volgen, moet enkel die informatie worden meegedeeld die van belang is voor de terugbetaling. Op basis van die individuele terugbetalingsdossiers is het niet mogelijk om algemene statistieken mee te delen hoeveel personen binnen een gezin een leefloon genieten. 

Voor 2013 werd er een bijkomend budget van 1 000 000 euro voorzien in het kader van de strijd tegen sociale fraude. Dit budget zal enerzijds gebruikt worden om de aanvragen voor een toelage leefloon, op een geautomatiseerde wijze in de gegevensstromen via de kruispuntbank sociale zekerheid te controleren of de aanvraag correct gebeurde, rekeningen houdende met de beschikbare informatie (info uit de registers, diverse vormen van inkomsten). Daarnaast zal een deel van dit budget gebruikt worden om de werking van de inspectiedienst te versterken met omwille van bijkomende opdrachten :

Het huidig statistisch systeem waarover de POD Maatschappelijke Integratie beschikt, laat eveneens niet toe om ook een opdeling te maken met betrekking tot de (gemiddelde) duur waarin een leefloon werd verkregen.