Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7495

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 7 december 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Bankgegevens - Duitse tegoeden in Zwitserland - Aankoop van gegevens door Duitse overheden - Belgisch standpunt - Uitwisselingen

uitwisseling van informatie
belastingfraude
bankgeheim
belastingvlucht
Bijzondere Belastinginspectie
Europese fiscale samenwerking

Chronologie

7/12/2012Verzending vraag
10/1/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7495 d.d. 7 december 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds 2007 kopen Duitse overheden cd-roms op met gegevens over Duitse tegoeden in Zwitserland. Recent heeft het openbaar ministerie van Bochum opnieuw een cd-rom aangekocht met gegevens van Duitse burgers die hun geld bij een Zwitserse bank hadden geparkeerd zonder belastingen te betalen. Alles samen gaat het om een bedrag van 2,9 miljard euro. Voor de gegevens zou het openbaar ministerie in Bochum 3,5 miljoen hebben neergeteld.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoe beoordeelt de minister de zoveelste aankoop door de Duitse overheden van bankgegevens uit belastingsparadijzen? Gaat hij akkoord dat dit een effectieve, een eenvoudige en een relatief goedkope manier is om zwart geld in het buitenland op te sporen? Kan België hier volgens hem iets uit leren?

2) Is de Belgische overheid reeds benaderd om dergelijke cd-roms aan te kopen? Is ze daarop ingegaan? Zo ja, met welk resultaat? Zo neen, waarom niet? Gaat België proactief op zoek naar (verkopers van) zulke gegevens?

3) Heeft België reeds contact opgenomen met de Duitse overheden met het oog op de uitwisseling van gegevens en "good practices"?

Antwoord ontvangen op 10 januari 2013 :

1) De Belgische belastingadministratie is niet gerechtigd om beloningen te betalen aan derden die inlichtingen doorspelen. Hoe eenvoudig en doeltreffend de Duitse werkwijze het geachte lid ook moge toeschijnen, onder de huidige Belgische wetgeving is zoiets in België niet mogelijk. Bovendien gaat het hier meestal om gegevens die op illegale wijze ontfutseld werden aan buitenlandse bankinstellingen, zodat de bewijskracht ervan voor de Belgische rechtbanken zou kunnen betwist worden. 

2) Het is nog nooit voorgekomen dat een informant contact opnam met de Belgische belastingadministratie met het oog op een eventuele aankoop van bankgegevens. Vermits de Belgische administratie niet gerechtigd is om beloningen te betalen aan derden die inlichtingen doorspelen, spreekt het vanzelf dat er daartoe geen stappen worden gezet. 

3) De Belgische administratie mag dan niet gerechtigd zijn om informanten te rekruteren en financieel te vergoeden, zij mag daarentegen wel gebruik maken van inlichtingen die ze van belastingadministraties uit partnerlanden verkrijgt in het kader van de uitwisseling van inlichtingen, waarin is voorzien door een Europees juridisch instrument of door een internationale overeenkomst. 

Ook heeft de bijzondere belastinginspectie eerder reeds contact opgenomen met de Duitse administratie om inlichtingen over Belgische belastingplichtigen te verkrijgen die door derden aan die administratie werden bezorgd.