Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7038

van Marleen Temmerman (sp.a) d.d. 20 september 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Reproductieve geneeskunde - Medicatie - Stockbreuken - Pregnyl - Buitenlandse markt

geneesmiddel
apotheek
reproductieve gezondheidszorg

Chronologie

20/9/2012Verzending vraag
9/11/2012Dossier gesloten

Vraag nr. 5-7038 d.d. 20 september 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Tijdens het afgelopen half jaar bereikten ons regelmatig berichten over een tekort aan medicatie. Zo vroeg ik de geachte minister onder meer al naar oplossingen in verband met het tekort aan aidsmedicatie en het eerder structurele probleem met een dertigtal medicijnen waaronder ook medicatie voor diabetespatiënten (april en juli 2012).

Via mijn patiënten van het fertiliteitscentrum in Gent komen er nu nieuwe problemen aan het licht, deze keer met medicatie voor reproductieve geneeskunde en meer specifiek met Pregnyl. Pregnyl is een medicijn dat in de reproductieve gezondheid frequent gebruikt wordt om een eisprong uit te lokken en bij een vruchtbaarheidsbehandeling op zeer regelmatige tijdstippen moet toegediend worden. Nu blijkt dat er bij het producerend bedrijf regelmatig stockbreuken voorkomen, waardoor de Belgische markt onvoldoende bevoorraad wordt. De lage prijs van Pregnyl in ons land zou ervoor zorgen dat een deel van het voor de Belgische markt bestemde medicijn naar het buitenland verdwijnt, waar het duurder kan verkocht worden. Patiënten zijn als het ware de dupe van het marktspel. Zij krijgen van hun apotheek te horen dat het middel niet ter beschikking is en worden verplicht - door de nood aan stiptheid in de behandeling - om een veel duurder alternatief aan te schaffen.

Naast het economische aspect - een fertiliteitsbehandeling is op zich al niet goedkoop - komt daar voor de patiënten nog eens zeer veel emotionele stress bij. Zij worden geconfronteerd met een tekort van hun medicatie en weten niet zeker of zij hun behandeling tijdig en correct kunnen voortzetten. Voor vrouwen met een kinderwens is een fertiliteitsbehandeling al geen plezier en dergelijke bijkomende problemen zorgen onnodig voor extra stress, hoewel dit perfect te voorkomen is.

Daarom de volgende vragen aan de geachte minister:

1) Kan zij bevestigen dat Pregnyl dat voor de Belgische markt bestemd is naar het buitenland verdwijnt?

2) Is zij bereid om op korte termijn een oplossing uit te werken voor de betrokken vrouwen en zal de minister een wetgevend initiatief nemen waarmee de sector geresponsabiliseerd wordt, en stockbreuken en tekorten bij de apotheken eens en voor altijd tot het verleden behoren?