Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7008

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 7 september 2012

aan de minister van Justitie

Centrale Toezichtsraad voor het gevangeniswezen - Verslag - Gezondheid en verzorging - Adviezen - Gevolgen

strafgevangenis
gezondheidsverzorging
Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen

Chronologie

7/9/2012Verzending vraag
13/11/2012Antwoord

Vraag nr. 5-7008 d.d. 7 september 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De geachte minister nam al enkele maanden geleden kennis van het verslag van de Centrale Toezichtsraad voor het gevangeniswezen (CTRG), dat de periode 2008 - 2011 behandelt. Deze verslaggeving maakt brandhout van de wijze waarop de CTRG moet werken en van de correcte toepassing van de Basiswet van 12 januari 2005 betreffende het gevangeniswezen en de rechtspositie van de gedetineerden.

Naar aanleiding van deze publicatie beloofde de minister een grondige denkoefening… waarbij wij en zowat alle betrokkenen - niet het minst de gedetineerden, de geďnterneerden en hun onmiddellijke omgeving - hopen dat deze zou en zal leiden tot een grondige, meer nog, een radicale verbetering.

Op pagina 60 en 61 van dit verslag doet de CTRG zes concrete aanbevelingen (22 - 27) inzake gezondheid en verzorging.

Hierbij de volgende vragen:

1) Hoe apprecieert en evalueert de geachte minister elk van deze voorstellen?

2) Op welke wijze en wanneer zal zij gevolg geven aan elk van deze concrete aanbevelingen?

Antwoord ontvangen op 13 november 2012 :

22. Er zijn momenteel nog geen concrete plannen of akkoorden betreffende een eventuele overdracht van de dienst gezondheidszorg naar de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid.

Een technische werkgroep met medewerkers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV) en van de Dienst Gezondheidszorg Gevangenissen werken momenteel een voorstel uit om gedetineerden terug te integreren in het systeem van de ziekteverzekering. Hierdoor wordt alvast bekomen dat medische zorgen in de gevangenis op dezelfde wijze vergoed worden als in de buitenwereld.

Tegelijkertijd zal er nog dit jaar een openbare aanbesteding uitgeschreven worden voor wetenschappelijk onderzoek dat moet nagaan op welke wijze de kwalitatieve achterstand van de gevangenisgeneeskunde kan verdwijnen.

23. De beveiligde kamer in La Citadelle is een experiment waaruit veel lessen worden getrokken – zowel positieve als negatieve. De dienst gezondheidszorg gevangenissen onderzoekt momenteel op welke wijze gelijkaardige kleinschalige gevangenisafdelingen kunnen geïntegreerd worden in ziekenhuizen. Hieromtrent zijn er ook concrete contacten met een aantal ziekenhuizen.

24. Door achtereenvolgende besparingsrondes is het onmogelijk gebleken om het aantal uren aanwezigheid van artsen en psychiaters in het voorbije jaar significant op te trekken. Bovendien blijven er ook infrastructurele problemen, vooral in de verouderde gevangenissen. Wat de opvang van psychiatrische problemen betreft, zal er vooral in Vlaanderen beduidend meer behandelcapaciteit komen zodra de geïnterneerde uit de psychiatrische afdelingen kunnen uitstromen naar de forensische psychiatrische centra van Gent en Antwerpen. In de nieuwe gevangenis van Haren wordt een derdelijnscentrum urgente psychiatrie voorzien.

25. Op het gebied van medisch beleid is er de voorbije jaren veel vooruitgang geboekt:

26. Het voorstel van de CTRG om een beperkte vrijheid van artsenkeuze te voorzien, is in de meeste gevangenissen reeds de gangbare manier van werken. Waar dit niet het geval is, is dat het gevolg van infrastructurele beperkingen of vanwege de penurie aan beschikbare artsen.

27. De dienst gezondheidszorg gevangenissen (DGZG) heeft zich nooit verzet tegen het bespreken van individuele dossiers op de wijze waarop het nu door CTRG voorgesteld wordt. De DGZG heeft zich wel steeds verzet – en zal dit blijven doen – tegen een onbeperkt inzagerecht in “de dossiers” door artsen verbonden aan de verschillende toezichtsraden. De DGZG is vragende partij om met de CTRG een werkbaar protocol af te spreken.