Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6953

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 29 augustus 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Fonds voor medische ongevallen - Integratie in het RIZIV

Fonds voor medische ongevallen
Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
administratieve hervorming

Chronologie

29/8/2012Verzending vraag
18/10/2012Herkwalificatie
27/11/2012Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-2565

Vraag nr. 5-6953 d.d. 29 augustus 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Voor het zomerreces kondigde u aan dat u - na suggestie van de administrateur-generaal van het RIZIV - het FMO vanaf 1/1/2013 zal integreren bij genoemde openbare instelling van sociale zekerheid.

Graag had ik bijkomende informatie bekomen bij deze aankondiging:

1. Het RIZIV is onderverdeeld in vijf grote diensten: vier kerndiensten, met name de Dienst voor geneeskundige verzorging, de Dienst voor uitkeringen, de Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle, de Dienst voor administratieve controle en de Algemeen ondersteunende diensten.

Zal het FMO bij het RIZIV geïntegreerd worden als een zesde dienst met een eigen beheerscomité en een eigen manager die het dagelijks bestuur waarneemt ?

Of is het veeleer de bedoeling dat het FMO geïntegreerd wordt in een bestaande dienst ? Zo ja, kan u dan verduidelijken bij welke dienst het FMO aansluit ?

2. Is het nodig dat het FMO - gelet op de integratie bij het RIZIV - over een eigen beheerscomité beschikt ? Kan bijv. een technisch Commissie niet volstaan indien het beheer wordt toevertrouwd aan één van de bestaande beheersorganen ?

3. Is het überhaupt noodzakelijk dat het FMO geleid wordt door een paritair samengesteld beheerscomité met een vertegenwoordiging van werknemers en werkgevers ?

4. Waarom kiest u ervoor om het FMO te integreren bij het RIZIV en niet bij de FOD Volksgezondheid ?

Antwoord ontvangen op 27 november 2012 :

In antwoord op uw vraag deel ik u mede dat het Fonds voor de Medische Ongevallen (FMO) inderdaad vanaf 1 januari 2013 bij het Rijksinstituut voor de Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) zal worden ondergebracht, op voorwaarde dat het Parlement, in het kader van het wetsontwerp Gezondheid dat zeer binnenkort zal worden ingediend, daarmee instemt (ik verwijs hierbij ook naar het antwoord op uw vraag nr. 5-6776, gesteld op 18 juli 2012).  

1.    Het FMO zal als vijfde operationele dienst in het RIZIV geïntegreerd worden, met een eigen beheerscomité en onder leiding van een manager.

2.    Het beheer toevertrouwen aan een bestaand beheersorgaan is geen optie, aangezien erop aangedrongen werd dat de Raad van Bestuur van het fonds, die een beheerscomité van het RIZIV wordt, autonoom zou blijven (zie ook het antwoord op vraag nr. 5-6776).

3.    Een vertegenwoordiging van werknemers en werkgevers in de Raad van bestuur vindt zijn oorsprong in het feit dat de middelen vanuit de sociale zekerheid ter beschikking worden gesteld.

4.    Voor het antwoord op de vraag, “waarom er gekozen wordt om het FMO te integreren bij het RIZIV en niet bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid”, dien ik opnieuw te verwijzen naar het antwoord op uw vraag nr. 5-6776, gesteld op 18 juli 2012.