Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6787

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 20 juli 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Synthetisch DNA (SDNA) - Inbraakpreventie - Proefproject - Betrokken gemeentes - Leesapparatuur - Stand van zaken - Verdere verspreiding

diefstal
bewijs
traceerbaarheid
gemeente
gegevensbank
officiële statistiek

Chronologie

20/7/2012Verzending vraag
18/9/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6787 d.d. 20 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Synthetisch DNA (SDNA) is een doorzichtige markeringsvloeistof die op waardevolle voorwerpen zoals juwelen of een laptop kan worden aangebracht. Iedere markeringsvloeistof is voorzien van een unieke DNA-code en bevat zeer kleine gecodeerde kunststofschijfjes (microdots). Met ultraviolet licht kan je ze gedurende jaren opnieuw zichtbaar maken. Hierdoor kunnen politiediensten nagaan of de voorwerpen gestolen zijn en wie de eigenaar is.

Het stelen en in bezit hebben van kostbaarheden, die met SDNA zijn gemarkeerd, is risicovoller voor de potentiële dief of heler en hierdoor minder aantrekkelijk.

Eind oktober 2010 liep in Dendermonde een proefproject voor inbraakpreventie met het gebruik van SDNA. Een jaar na dit project werd een daling van de inbraken geteld met meer dan 60 %. Eind 2011 startte de stad Mechelen, in samenwerking met de provincie Antwerpen, ook een proefproject op met SDNA. Ook hier werd het project positief geëvalueerd.

Graag had ik een antwoord gekregen op volgende vragen:

1) Hebben buiten Dendermonde en Mechelen nog andere gemeentes een proefproject met SDNA opgestart? Zo ja, welke gemeentes? Zijn er gemeentes die plannen hebben om een project op te starten? Zo ja, welke gemeentes?

2) In hoeverre was Binnenlandse Zaken bij deze proefprojecten betrokken? Wat was de bijdrage van Binnenlandse Zaken?

3) Heeft de minister cijfers over het aantal verkochte SDNA-kits, gedurende de jongste drie jaar? Zo ja, graag een opdeling per provincie.

4) Hoeveel inbraken bij particulieren (huizen, appartementen) werden in 2010 en 2011 genoteerd?

5) Bij hoeveel inbraken was er sprake van ontvreemde goederen, gemerkt met SDNA? Graag cijfers voor 2010 en 2011 en een opdeling per provincie.

6) De provincie Antwerpen heeft alle politiezones leesapparaten gegeven voor synthetisch DNA, opdat teruggevonden gestolen goederen makkelijker aan de eigenaar worden terugbezorgd. Zijn er nog provincies die dit gedaan hebben? Zijn er provincies die dit nog van plan zijn? Heeft de minister een idee van de kostprijs van één apparaat? Wat was de kostprijs voor de provincie Antwerpen?

7) Is de minister van mening dat SDNA een belangrijke factor kan spelen in inbraakpreventie? Meent ze dat er andere, betere vormen zijn om aan inbraakpreventie te doen? Kan ze haar standpunt dienaangaande toelichten, evenals de beleidsinitiatieven die ze in dit verband eventueel heeft ten uitvoer gelegd en/of nog vooropstelt?

8) Moet de federale overheid een rol spelen in de verdere verspreiding van het gebruik van SDNA? Wat is de mening van de minister hierover?

Antwoord ontvangen op 18 september 2012 :

De Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken volgt van nabij de verschillende markeringstechnieken die op de markt zijn, waaronder onder meer het gebruik van synthetisch DNA.

Hiertoe heeft mijn administratie al een inventaris opgemaakt van vele bestaande markeringsmethodes die allemaal voor- en nadelen hebben. Als overheid kunnen we een bepaalde methode niet voortrekken op de andere, maar we kunnen echter wel de kenmerken van de verschillende technieken naar voren brengen.

In dit kader zal een reflectiegroep, bestaande uit diverse diefstalpreventieadviseurs, zich buigen over de voor- en nadelen van de verschillende methodes. Verschillende firma’s zullen hun product komen voorstellen. Deze reflectiegroep zal een gedetailleerd verslag opmaken dat dan ter beschikking gesteld wordt van alle diefstalpreventieadviseurs. Zij kunnen de burgers dan adviseren in functie van de kenmerken van elke methode. 

Het aantal inbraken is gestegen van 63 344 in 2010 naar 69 568 in 2011. De diverse markeringstechnieken hebben een beperkte impact op de vermindering van de inbraken, maar kunnen een ontradend effect hebben en helpen om de gestolen voorwerpen na een inbraak terug te vinden. Organisatorische en mechanische beveiligingsmaatregelen blijven de beste bescherming. 

We hebben opgemerkt dat het aspect communicatie essentieel is bij het gebruik van een methode van het type synthetisch DNA. Enkel de grootschalige communicatie kan immers een ontradend effect hebben bij de potentiële daders. Zo kunnen gezinnen met de kit een sticker, die waarschuwt voor de markering, op hun raam kleven. Er worden ook informatieborden geïnstalleerd in de wijk om potentiële daders af te schrikken. Het gebruik van synthetisch DNA dat beperkt is tot een wijk of een gemeente heeft een beperkte impact. En als FOD Binnenlandse Zaken kunnen we deze methode niet promoten op nationaal niveau aangezien de databank volledig eigendom blijft van de firma. De kost van de kit en de uitrusting van de politiezones met leesmaterieel is ook een niet te verwaarlozen element.

Naast de steden Dendermonde en Mechelen en de provincie Antwerpen, hebben verschillende andere gemeenten zich al over het eventueel gebruik van markering via synthetisch DNA gebogen, maar voor zover ik weet, hebben ze de stap nog niet gezet. 

Mijn administratie blijft de komende maanden het gebruik van de verschillende methodes in de gemeenten en politiezones opvolgen en zal de diefstalpreventieadviseurs regelmatig informeren over de evoluties in de materie.