Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6564

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 22 juni 2012

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

"Sociaal label" - Overheidslabel voor menswaardige productie - Stand van zaken - Evaluatie - Onderzoeks- en informatiecentrum van de verbruikersorganisaties

sociaal label
arbeidsvoorwaarden
humanisering van de arbeid
consumentenorganisatie

Chronologie

22/6/2012Verzending vraag
26/7/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6564 d.d. 22 juni 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens de website van de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie maakt de creatie van een "sociaal label" België opnieuw tot een voorloper op internationaal gebied. Het label dat gecreëerd werd bij wet van 27 februari 2002 is in feite een keurmerk voor producten die vervaardigd worden met respect voor de rechten van de werknemers. Het is het eerste overheidslabel dat een menswaardige productie garandeert over heel de lijn.

Men spreekt dus met zeer veel lof over het eigen label. Maar eigenaardig genoeg lijkt het helemaal in onbruik geraakt. Zo vernam ik nu van enkele bedrijven die het sociaal label opnieuw willen verkrijgen, dat ze nergens gehoor vinden. Het lijkt niet meer te bestaan.

Bij nadere inlichtingen blijkt die activiteit helemaal te zijn uitbesteed aan het Onderzoeks- en informatiecentrum van de verbruikersorganisaties (OIVO), de organisatie die eerder dit jaar in opspraak kwam vanwege frauduleus uitgevoerde onderzoeken, totaal wanbeheer en, ironisch genoeg, ook vanwege de wijze waarop ze met hun personeel omgaan. De organisatie kent een enorm personeelsverloop en de gemiddelde anciënniteit zou er 6 maand bedragen.

Hierover de volgende vragen:

1) Kan de geachte staatssecretaris me vertellen of het "sociaal label"' nog altijd bestaat en uitgegeven wordt? Hoe verklaart ze dat geïnteresseerde bedrijven geen gehoor vinden voor hun vragen?

2) Hoeveel bedrijven/organisaties/producten hebben momenteel een sociaal label? Kent het label een sterke evolutie sinds de oprichting ervan in 2002? Beschouwt de geachte staatssecretaris dat aantal als een succes?

3) Is die beleidsmaatregel reeds geëvalueerd en met welk resultaat? Zijn er reeds wijzigingen gebeurd of plant de geachte staatssecretaris nieuwe initiatieven om de beleidsmaatregel nieuw leven in te blazen? Gelooft ze nog in het instrument? Zo neen, overweegt ze om het label af te schaffen?

4) Klopt het dat de activiteit is uitbesteed aan de OIVO? Sinds wanneer en onder welke voorwaarden? Wie controleert of de uitbesteedde activiteit naar behoren verloopt? werd de overeenkomst al geëvalueerd en met welk resultaat? Vindt de staatsecretaris het niet stuitend dat het beheer en de toekenning van het label in handen is van een organisatie die zelf niet echt bekend staat om de respectvolle en menswaardige omgang met haar werknemers? Zal de geachte staatssecretaris de nodige maatregelen nemen en het label terug onderbrengen bij de POD Maatschappelijke Integratie?

Antwoord ontvangen op 26 juli 2012 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

1) Het sociaal label bestaat nog steeds aangezien de wet van 27 februari 2002 niet werd opgeheven. Ik zou evenwel willen aanstippen dat de minister van Economie, en niet ikzelf, bevoegd is voor de toekenning van het label. Het beheer van het label werd inderdaad toevertrouwd aan het Onderzoeks- en informatiecentrum van de verbruikersorganisaties (OIVO) bij overeenkomst opgemaakt door de minister van Economie in 2005. De programmatorische overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie zorgt voor het onderhoud van de website en staat in voor het secretariaat van het label (opgedragen bij overeenkomst in 2005). De POD Maatschappelijke Integratie krijt echter zeer weinig vragen van de organisaties over het sociaal label (minder dan vijf informatieaanvragen per jaar).

2) Het label werd tot nu toe aan zeven organisaties toegekend. Verlengingen liggen nog ter behandeling bij de Federale overheidsdienst (FOD) Economie. Mijn diensten hebben geen nieuwe aanvragen ontvangen, die bij het OIVO zijn gecentraliseerd.

3) Ik kan deze vragen niet beantwoorden, waarvoor de minister van Economie bevoegd is.

4) De overeenkomst dateert van 2005. De Staatssecretaris bevoegd voor de sociale economie is evenwel niet meer competent sedert 2009. Deze vragen moeten aan de minister van Economie worden gesteld. Een evaluatie en een hervorming van het sociaal label zouden noodzakelijk zijn om een aantal gebreken in de procedure weg te werken. Het label zou evenwel beter worden beheerd op het niveau van de FOD Economie, bescherming van de verbruikers.