Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6544

van Dominique Tilmans (MR) d.d. 21 juni 2012

aan de minister van Landsverdediging

Het Musis-programma

ruimtevaartindustrie
satelliet
defensiebegroting
ruimteonderzoek

Chronologie

21/6/2012Verzending vraag
10/7/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2139

Vraag nr. 5-6544 d.d. 21 juni 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

Musis is een gezamenlijk sattelietprogramma van Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, Griekenland, Italië en Polen. Het beoogt de follow-up van strategische situaties en van de nieuwste ontwikkelingen op strategisch vlak; preventie en voorspellen van crisissen, maar ook de planning en de leiding van operaties. Het verbetert de prestaties van Helios II, SAR-Lupe en COSMO-SkyMed door een betere beeldresolutie en een frequenter controle van belangrijke plaatsen.

Door het ondertekenen van het programma Helios II door België en Frankrijk kon een centre principal Helios belge (CPHB) worden opgericht. Het bedrag van de Belgische participatie bedroeg zeventig miljoen euro, het onderhoud van het systeem niet meegerekend.

In 2008 heeft minister Laruelle vijftig miljoen euro gereserveerd voor de deelname aan het Musis-programma, in overleg met het ministerie van Defensie, dat van zijn kant ongeveer honderd miljoen euro aanbracht om het onderdeel aardobservatie en de Belgische planning te financieren.

Minister Magnette heeft de voortzetting van het Musis-programma al beloofd. Bent u eveneens van plan de belofte aan te gaan om een even groot bedrag als de vorige jaren aan het Musis-programma te besteden? Het spreekt vanzelf dat dit programma zeer belangrijk is voor de ruimte-industrie, zowel op politiek als op economisch vlak. België laat door dat programma immers zijn industrie (zowel uit het noorden als uit het zuiden van het land) deelnemen aan een systeem van satellietbeelden dat het niet voor zichzelf zou gebruiken. Op industrieel vlak vormt dat programma een kans voor de Belgische ruimte-industrie aangezien het de mogelijkheid biedt de meest geavanceerde technologieën te beheersen in een brede waaier van domeinen: elektronisch, op het vlak van het gehoor, de informatica, de automatisering, materialen, structuur... Vooral de aardobservatie, onder de verantwoordelijkheid van Defensie, is een kans voor de Belgische industrie om deel te nemen aan het onderhoud van het toekomstige Belgische Musis-centrum met het vooruitzicht op vijftien tot twintig jaar industriële activiteit.

In een interview voor het dagblad Le Soir van 28 januari 2012 hebt u verklaard te willen deelnemen aan het ruimtebeeldenprogramma Musis, maar u hebt gezegd dat u de begrotingscontrole afwachtte. Anderzijds heeft generaal Delcourt gezegd dat hij zodra mogelijk een plan voor de heruitrusting voor de periodes 2012-2014 zou indienen. Hij zei ook dat het plan bijzondere aandacht en de steun van de politieke verantwoordelijken verdient. Kortom, zal Defensie deelnemen aan het Musis-programma? Zo ja, in welke mate?

Antwoord ontvangen op 10 juli 2012 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

Voor Defensie maakt MUSIS deel uit van een geheel van gekende behoeften maar die in de huidige budgettaire context niet allemaal voldaan kunnen worden. Dit dossier zou een investering van 45 miljoen euro vertegenwoordigen in de periode 2012-2014 en 20 miljoen euro later.

Er dient opgemerkt te worden dat de voorwaarden tot deelname aan het project eenzijdig werden gewijzigd door Frankrijk in 2011. Deze maken momenteel het voorwerp uit van een interne studie binnen Defensie met het oog op het bepalen van het nodige niveau van deelname om de beste operationele retour te verkrijgen. Defensie kan zich niet formeel verbinden in een deelname aan het programma MUSIS zolang de resultaten van deze interne studie niet gekend zijn.

Een investeringsplan voor Defensie en Veiligheid, dat de prioritaire investeringen herneemt voor de periode 2012-2014 werd op 11 mei aan de ministerraad voorgelegd. Deze heeft de uitvoering van het plan en in het bijzonder de schijf 2012 goedgekeurd. Het programma MUSIS is momenteel hernomen als een voorwaardelijk programma waarvoor een vastlegging voorzien is in 2015.