Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6161

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 27 april 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Mensenhandel - Slachtoffers - Aanmeldingen - Evolutie - Economische uitbuiting - Beleidsmaatregelen

mensenhandel
officiële statistiek
slachtoffer

Chronologie

27/4/2012Verzending vraag
19/2/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-6162

Vraag nr. 5-6161 d.d. 27 april 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het aantal geregistreerde slachtoffers van mensenhandel in Nederland is vorig jaar explosief gestegen. Uit cijfers van Comensha, de landelijke organisatie voor hulp aan slachtoffers van mensenhandel, werden er 1222 slachtoffers geregistreerd in 2011. Dat is 23 % meer dan in 2010. Sinds de registratie begon in het jaar 2000 is het aantal ruim verdrievoudigd.

De meeste geregistreerde slachtoffers (782) werden in de prostitutie gedwongen. Wat echter opvalt, is dat het aantal slachtoffers van andere vormen van uitbuiting sterk toeneemt. Hierbij gaat het om mensen die werken tegen een hongerloon. Er is in Nederland een nijpend tekort aan opvangplaatsen voor slachtoffers van mensenhandel.

Ik had voor de ministers dan ook volgende vragen:

1) Is het aantal slachtoffers van mensenhandel ook in ons land gestegen? Zo ja, wat zijn hiervan de oorzaken? Zo neen, waarin ligt dan het verschil met Nederland?

2) Kan de minister aangeven, respectievelijk voor 2009, 2010 en 2011, hoeveel slachtoffers van mensenhandel zich hebben gemeld? Kan ze dit uitvoerig toelichten?

3) Kan ze een overzicht geven van de drie voornaamste vormen van uitbuiting en dit cijfermatig illustreren op basis van de cijfers van de laatste drie jaar?

4) Is ook het aantal slachtoffers van economische uitbuiting in ons land gestegen en kan de minister dit cijfermatig illustreren?

5) Welke beleidsmaatregelen zal ze nemen rond mensenhandel om de handhaving verder te versterken?

Antwoord ontvangen op 19 februari 2013 :

Deze parlementaire vraag valt niet onder mijn bevoegdheiden, maar onder de bevoegdheiden van mijn collega, de minister van Justitie, aan wie u de vragen tevens gesteld heeft.