Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6017

van Louis Ide (N-VA) d.d. 30 maart 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De rookkamers in ziekenhuizen

ziekenhuis
nicotineverslaving

Chronologie

30/3/2012Verzending vraag
23/4/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2105

Vraag nr. 5-6017 d.d. 30 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Roken heeft heel wat negatieve gevolgen, niet alleen voor de roker zelf, maar ook voor zijn omstanders, de ongeboren kinderen in de omgeving en voor de hele maatschappij.

Met de wet van 22 december 2009, kreeg elke werknemer het recht om te beschikken over werkruimten en sociale voorzieningen die vrij zijn van tabaksrook. Dat recht wordt gewaarborgd door een rookverbod in al die ruimten. Er kan echter van dit rookverbod worden afgeweken door de installatie van een specifieke rookkamer, die op zo een manier geïnstalleerd is dat zij hinder voor niet-rokers uitsluit.

Ook in ziekenhuizen is het wettelijk verplicht om het algemeen rookverbod te respecteren, waardoor rookkamers voor rokende werknemers binnen het wettelijk kader vallen. Ziekenhuizen zijn echter ook gezondheidsinstellingen en zouden die rol als dusdanig moeten waarmaken, met andere woorden, ze moeten alles in het werk stellen om leefgewoonten te veranderen die het risico op gezondheidsproblemen verhogen.

Is het in die zin dan niet meer aangewezen als deze rookkamers voor het personeel zich buiten het ziekenhuis bevinden?

Wat is de reglementering betreffende rookkamers in ziekenhuizen voor patiënten? Zijn rookgelegenheden voor patiënten toegelaten? Zo ja, vindt de minister dat legitiem? Vindt zij dat gewenst?

Antwoord ontvangen op 23 april 2012 :

Zoals u aangeeft, is het de wet van 22 december 2009 betreffende een algemene regeling voor rookvrije gesloten plaatsen toegankelijk voor het publiek en ter bescherming van werknemers tegen tabaksrook die het roken in gesloten openbare ruimten en dus ook in ziekenhuizen reglementeert. Die wetgeving voorziet in een totaal rookverbod met de mogelijkheid om onder strikte voorwaarden rookkamers in te richten. Die rookkamers kunnen zowel voor het ziekenhuispersoneel als voor patiënten en bezoekers bestemd zijn.

De wet van 22 december 2009 legt geenszins op dat de rookkamers buiten het ziekenhuis ingericht moeten worden. De wet legt met betrekking tot de installatie van een rookkamer uitsluitend de volgende voorwaarden vast:

De wet van 22 december 2009 legt echter enkel een minimaal kader vast. Het staat een ziekenhuis dus vrij om door middel van een huishoudelijk reglement striktere bepalingen op te leggen en rookkamers in de instelling te verbieden.