Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5977

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 maart 2012

aan de minister van Justitie

Belgisch leger - Deserties - Aantal - Evolutie - Buitenland

krijgsmacht
militair personeel
militaire discipline

Chronologie

23/3/2012Verzending vraag
30/3/2012Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5976

Vraag nr. 5-5977 d.d. 23 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs kreeg een (ex-)militair een werkstraf van vijftig uur omdat hij de militaire basis verliet zonder zijn oversten te verwittigen. Hij keerde pas een kleine maand later terug. De reden van desertie was volgens de man een dodelijk verveling.

In België wordt een onderscheid gemaakt tussen oorlogstijd en vredestijd. Ook wordt bij de behandeling de rang van de betrokken militair in aanmerking genomen. Zodra een officier drie dagen in oorlogstijd en vijftien dagen in vredestijd wegblijft, wordt hij beschouwd als een deserteur. Voor de militairen met een lagere rang, wordt een afwezigheid van drie dagen in oorlogstijd en acht dagen in vredestijd beschouwd als desertie. Als de militair in verlof was, gelden termijnen van respectievelijk drie en vijftien dagen.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoeveel gevallen van desertie in vredestijd kende de krijgsmacht jaarlijks in de periode 2006-2011? In hoeveel gevallen gebeurde dit tijdens de dienst en in hoeveel gevallen tijdens het verlof? Welke eigenschappen vertonen deze vaststellingen, o.a. met betrekking tot (1) rang, (2) leeftijd/geslacht/afkomst, (3) onderdeel van de krijgsmacht, (4) tewerkstellingsplaats en (5) de functie? Welke gevolgen werden gegeven aan deze gevallen van desertie?

2) Hebben er zich gevallen van desertie voorgedaan op één van de buitenlandse missies van het Belgische leger gedurende de afgelopen vijf jaar? Zo ja, over welke gevallen gaat het hier? Is er hier dan sprake van desertie in oorlogstijd? Welke gevolgen werden gegeven aan deze gevallen van desertie?

3) Welke redenen geven de deserteurs op om hun desertie te verklaren? Komen verveling en het ontbreken van een nuttige dagtaak hierbij vaak voor als reden?

Antwoord ontvangen op 30 maart 2012 :

Deze parlementaire vraag valt niet onder mijn bevoegdheid maar wel onder de bevoegdheid van de minister van Landsverdediging.