Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5962

van Patrick De Groote (N-VA) d.d. 23 maart 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Een horecaplan

horecabedrijf
faillissement
belastingaftrek
actieprogramma

Chronologie

23/3/2012Verzending vraag
2/5/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1755

Vraag nr. 5-5962 d.d. 23 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit de faillissementengegevens van Graydon weten we dat de horeca al sedert jaar en dag het grootste aantal faillissementen levert. Uiteraard vinden we de meeste faillissementsdossiers terug binnen de deelsector van de eet- en drinkgelegenheden (goed voor een totaal actieve populatie van 50.798 bedrijven) waar we de eerste negen maanden van 2011 al één faillissement per 38 actieve ondernemingen tellen.

De situatie beterde niet in de laatste maanden van 2011, integendeel! De vooruitzichten zijn eveneens somber met de aangekondigde prijsstijgingen in maart door de twee grootste brouwers.

Uw collega-minister van Economie heeft de Raad voor de Mededinging de opdracht gegeven mogelijke prijsafspraken tussen de twee grootste brouwers te onderzoeken, maar gelijkaardige onderzoeken in het verleden hebben nog nooit iets opgeleverd.

1) Pleegt de minister overleg met de sector? Wat zijn de eventuele resultaten?

2) Voor welke fiscale maatregelen, respectievelijk op het vlak van BTW-verlaging, de verhoging van de aftrek van investeringskosten en/of stimuli voor tewerkstelling in de sector heeft hij financiële ruimte en/of is hij bereid deze te treffen?

3) Heeft de geachte minister overleg met zijn collega-ministers van Economie en van Tewerkstelling met de Horeca-sector? Wie coördineert het dossier? Komt er een gezamenlijk Horeca-plan onder Di Rupo I?

Antwoord ontvangen op 2 mei 2012 :

1. Samen met mijn collega, de minister van Werk, heeft er reeds een overleg plaatsgevonden met de verschillende beroepsgroeperingen. Hierbij zijn hun standpunten over de problemen in de sector alsook hun voorstellen tot oplossing daarvoor besproken. Deze worden nu technisch en juridisch onderzocht door de verschillende bevoegde ministers. De resultaten daarvan zullen meegenomen worden in een globaal plan voor de sector.

2. Inzake inkomstenbelastingen wordt reeds sedert 2006 een verhoogde investeringsaftrek verleend (basispercentage verhoogd met 10 percentpunten) voor rookafzuigsystemen of verluchtingssystemen die worden geïnstalleerd in de rookkamer van een horeca-inrichting. Vanaf 1 januari 2010 werd reeds een btw-verlaging naar 12 procent ingevoerd voor restaurant- en cateringdiensten, met uitsluiting van het verschaffen van dranken.

De huidige budgettaire context en de noodzaak om, zoals voorzien in het regeerakkoord, zo snel mogelijk tot een begrotingsevenwicht te komen, vereisen dat we in een budgettair neutrale context werken.

3. De regering heeft beslist om de maatregelen met betrekking tot de horecasector die opgenomen zijn in het regeerakkoord, op te nemen in een globaal plan. Dit globaal plan zal in overleg met de sociale partners worden opgesteld en heeft tot doel door vereenvoudiging de fraudepreventie en de controleerbaarheid in de sector te verhogen. De regering heeft de Staatssecretaris voor de Bestrijding tegen de sociale en fiscale fraude de opdracht gegeven om daartoe het initiatief te nemen samen met de minister van Sociale Zaken, de minister van Middenstand, de minister van Werk en ikzelf. Tegen eind juni 2012 zal er een eerste stand van zaken voorgelegd worden aan de ministerraad.