Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5859

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 15 maart 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Voetbalstadions - Veiligheid - Project "Open Stadion" - Stand van zaken

sportaccommodatie
sportorganisatie
economische steun

Chronologie

15/3/2012Verzending vraag
24/4/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5859 d.d. 15 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Eind september 2009 stelde de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken het project "Open Stadion" voor. Het project zou meer veiligheid en cohesie moeten brengen in de Belgische voetbalstadions door middel van supportersbetrokkenheid en sensibilisering. Voetbalclubs uit de eerste en tweede klasse konden een financiële tegemoetkoming aanvragen.

Graag had ik een antwoord gekregen op volgende vragen:

1) Welke meerwaarde heeft het project "Open Stadion" volgens u?

2) Waarom werd de kandidaatstelling voor dit project beperkt tot de voetbalclubs van eerste en tweede klasse?

3) Welke clubs hebben zich kandidaat gesteld voor de financiële subsidies?

4) Welke projecten werden ingediend?

5) Welke clubs en projecten werden geselecteerd voor de financiële subsidies?

6) Op basis van welke criteria werden bepaalde clubs al dan niet geselecteerd?

7) Welk bedrag zal elke club of elk project ontvangen?

8) Op basis van welke criteria werd bepaald welk bedrag aan welk project wordt geschonken?

9) Welke instantie verzekert de follow-up van de geselecteerde projecten voor wat betreft de correcte besteding van de ontvangen subsidies?

10) Is de minister van plan om dit project geregeld te herhalen?

Antwoord ontvangen op 24 april 2012 :

1. De vzw Open Stadion wil, als steunpunt, bijdragen aan een maximale maatschappelijke meerwaarde van voetbalclubs. Ze wil hen stimuleren tot en helpen bij het samenhangend en duurzaam benutten van hun (aantrekkings)kracht ten voordele van een samenleving waar niemand buitenspel staat.

Open Stadion en de projecten die de clubs voeren binnen de koepel Open Stadion brengen aldus heel wat mensen op de been. Mensen die anders de stap naar het voetbal, maar ook naar vrijwilligerswerk, tewerkstelling, een gezonder leven, sport in het algemeen en zelfs een dak boven hun hoofd, niet zouden zetten. Enkele concrete voorbeelden:

Dit is slechts een greep uit de vele projecten, voor meer info kan men steeds terecht op de website www.openstadion.be.

2. Het beschikbare budget laat niet toe om die uit te breiden tot lagere afdelingen.

Bovendien hangt het ook samen met de schaal van Open Stadion. Ondernemerschap en het maatschappelijk ondernemen komt het vaakst voor bij grotere clubs.

3. Voor het seizoen 2011-2012 hebben volgende clubs een dossier ingediend: Boussu-Dour; KRC Genk; KV Turnhout; KVC Westerlo; KV Oostende; Beerschot AC; KAA Gent; R Antwerp FC; Standard de Liège; KSV Roeselare; Cercle Brugge; Sporting Lokeren; RAEC Mons; Mechelse Hattrick (een samenwerking tussen KV en Racing Mechelen); Oud-Heverlee Leuven; Club Brugge; Waasland-Beveren; SK Lierse; Royal Charleroi SC; KV Kortrijk; Zulte-Waregem; RSC Anderlecht en Sint-Truiden.

De betoelaging van de geselecteerde clubs is een cofinanciering met de Nationale Loterij en de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie.

4. Het gaat hier om een resem projecten:

5. Eerst en vooral dienen we hier te stipuleren dat de bedragen hieronder opgesomd een cofinanciering zijn (zie ook vraag 3) en alle betoelaagde projecten van die club omvatten, inclusief loon- en werkingskosten. De projecten die opgesomd worden betreffen evenwel enkel diegene die gelinkt zijn met de bevoegdheden van de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken.

6. De voetbalclubs uit eerste en tweede klasse dienen de aanvraag in te dienen en te ondertekenen. De zetel van de club moet zich in België bevinden. De aanvrager kan ook een afzonderlijk rechtspersoon zijn die de belangen van de supporters behartigt of nastreeft.

Ik verwijs tevens naar het antwoord op vraag 8.

Projectvoorstellen dienden ingediend te worden voor 21 november 2011 om in aanmerking te komen voor subsidie.

De aanvragen kunnen enkel gebeuren op basis van een aanvraagformulier, met naast algemene gegevens over de club, twee luiken:

7. Er worden bedragen per club uitgereikt, niet per project. De clubs bepalen hun budget en maken nadien (bij de toewijzing van het bedrag) keuzes in functie van de hele Openstadionwerking bij die club. Voor de bedragen verwijs ik naar het antwoord op vraag 5.

8. De ingediende maatschappelijke projecten worden getoetst aan de volgende formele criteria:

  1. De mate waarin en de wijze waarop de communitywerking wordt verankerd, in termen van inpassing in een langetermijnaanpak, omkadering en planmatige werkwijze;

  2. De mate waarin en de wijze waarop de communitywerking wordt ingebed in een ruimer lokaal platform;

  3. De mate waarin en de wijze waarop de communicatie over de communitywerking geschiedt;

  4. De mate waarin en de wijze waarop de club de maatschappelijke en financiële meerwaarde van haar communittwerking nastreeft, bijhoudt en rapporteert;

  5. De maatschappelijke meerwaarde, met bijzondere aandacht voor de bevordering van fair play, veiligheid, sociale cohesie en supportersbetrokkenheid in en om het stadion;

  6. De opkomst en het bereik van de voorgestelde projecten;

  7. De ontwikkelingsgerichte, uitdrukbare en staafbare effecten van de voorgestelde projecten;

  8. De duurzaamheid van financiering en partnerschappen op projectniveau;

  9. De aandacht voor de projectcommunicatie;

  10. De creatie van een lokale, afzonderlijke rechtspersoon, onder trekkerschap van een voetbalclub, die het sociaal-maatschappelijk engagement lokaal gestalte geeft en verankert, is een extra troef voor het project.

9. De folluw-up gebeurt door de vzw Open Stadion in samenwerking met de Voetbalcel van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

10. De steun aan de vzw Open Stadion zit in de lijn van mijn recente beleidsverklaring.